Saistībā ar bērnu saindēšanos vecākus Siguldā aicina pievērst uzmanību savu atvašu veselībai

Rīga, 13.sept., LETA. Saistībā ar vairāku bērnu saindēšanos Siguldas novada pašvaldība aicina vecākus vērot savu atvašu veselības stāvokli un nekavējoties meklēt ārsta palīdzību, ja tiek novēroti urēmiskajam sindromam raksturīgi simptomi, teikts paziņojumā Siguldas novada domes mājaslapā.

Jau vēstīts, ka pēc smagas saindēšanās bērnudārzos Siguldā hospitalizēti pieci bērni.

Pašvaldība norāda, ka ir saņēmusi informāciju, ka septembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) ievesti pieci bērni no Siguldas novada ar urēmisko sindromu, kam raksturīga caureja un krampjveida sāpes vēderā, var būt vemšana un paaugstināta temperatūra. 

Saistībā ar minēto trijos bērnudārzos - "Pīlādzītis", "Saulīte" un "Ieviņa" - Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) un Slimību kontroles un profilakses centra (SKPC) veic pārbaudes, lai noteiktu infekciju slimības iespējamo avotu, kā arī veiks nepieciešamās darbības tās ierobežošanai.

Aģentūra LETA sazinājās ar visu trīs pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājām, kuras apstiprināja, ka patlaban bērnudārzos strādā PVD un SPKC speciālisti, tādēļ pagaidām nav iespējams sniegt plašākus komentārus.

Siguldas novada pašvaldības speciālisti skaidroja, ka jauni saslimšanas gadījumi nav novēroti, tomēr aicina vecākus ievērot bērnu personīgo higiēnu, vērot viņu veselības stāvokli un nekavējoties meklēt ārsta palīdzību, ja parādījušies minētie simptomi.

Savukārt SPKC informēja, ka sadarbība notiek arī ar ģimenes ārstiem, kuri palīdz monitorēt situāciju un vērst uzmanību arī uz citiem gadījumiem, kad kādam no pacientiem konstatēta caureja vai caureja ar asiņošanu. Centrs aicina arī iedzīvotājus sniegt ģimenes ārstiem informāciju, ja pēdējās dienās novēroti tamlīdzīgi simptomi.

Kā vēstīts, par pieciem hospitalizētajiem bērniem SPKC informāciju saņēmis ceturtdien. SPKC pārstāve Ilze Arāja aģentūrai LETA skaidroja, ka galvenie simptomi cietušajiem ir stipra caureja, nieru mazspēja, kā arī zarnu trakta asiņošana.

BKUS Komunikācijas daļas vadītāja Vita Šteina aģentūrai LETA apstiprināja, ka slimnīcā ievietoti pieci bērni no Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm. Trīs bērnu stāvoklis ir smags, divu - apmierinošs. Četri no šiem bērniem patlaban atrodas intensīvās terapijas nodaļā, bet viens ārstējas stacionārā.

Pašreizējie novērojumi liecina, ka saindēšanās avots varētu būt pārtika, norādīja SPKC.

Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) aģentūrai LETA norādīja, ka tas ir uzsācis pārbaudes triju Siguldas pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas blokos, jo no SPKC ir saņemta informācija par pieciem bērnu saslimšanas gadījumiem, kas varētu būt saistīti ar piesārņotas pārtikas lietošanu uzturā.

PVD apliecināja, ka ēdināšanu visās trijās iestādēs nodrošina viens uzņēmums. Aģentūra LETA noskaidroja, ka šis uzņēmums ir SIA "Baltic Restaurants", kas strādā ar preču zīmi "Daily".

Kā skaidroja PVD, saslimšanu izraisījis mikroorganisms "E.Coli", ar kuru cilvēks var inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nemazgātus augļus un dārzeņus, gan arī neievērojot higiēnas prasības, tāpēc PVD veic plašas pārbaudes bērnudārzu ēdināšanas uzņēmumos.

Tāpat PVD pārbauda SPKC epidemiologu aizdomas par to, ka saslimšanu varētu būt izraisījuši augusta pēdējā un septembra pirmajā dienā iegādāti arbūzi - tiek skaidroti arbūzu piegādātāji, izcelsme un partijas apjoms.

Uzņēmums "Baltic Restaurants" nodrošina ēdināšanu teju visās Siguldas izglītības iestādēs. Firmas valdes locekle Anita Gleizde aģentūrai LETA pauda, ka pašlaik uzņēmuma darbinieki strādā kopā ar PVD un infektologiem, lai noskaidrotu infekcijas rašanās iemeslus. Pašiem ēdinātājiem nekādu aizdomu neesot.

Gleizde arī pauda lielu nožēlu par notikušo, jūtot līdzi sasirgušajiem.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Baltic Restaurants" apgrozījums pērn bijis 19,089 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 306 475 eiro.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka uzņēmums ēdina arī citu novadu bērnus - noslēgti līgumi ar Ādažu, Saulkrastu, Olaines novada un citām pašvaldībām.