KNAB otrdien ieradies arī savulaik ar "Skonto būvi" saistītais uzņēmējs Millers

Rīga, 4.sept., LETA. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) otrdien bija ieradies savulaik ar uzņēmumu "Skonto būve" saistītais uzņēmējs Ivars Millers, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Millera advokāts Egons Rusanovs aģentūrai LETA nevēlējās komentēt, kāpēc viņa klients apmeklējis KNAB, sakot, ka tā bijusi "ordināra darbība, atnāca un aizgāja".

Otrdien KNAB bija ieradušies būvkompānijas "Arčers" un ceļu būves kompānijas "Binders" līdzīpašnieks Armands Garkāns, bijušais SIA "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis "LNK Group" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs. Tāpat KNAB ieradās vairākos kriminālprocesos iesaistītā uzņēmēja Māra Martinsona advokāts, kurš gan nevēlējās atklāt, vai ieradies KNAB, lai pārstāvētu Martinsonu.

Kopš jūlija beigām "Skonto" grupas uzņēmumu vadību no Gunta Rāvja pārņēma viņa dēls Rihards Rāvis. "Firmas.lv" informācija liecina, ka Millers līdz jūlija beigām bija "Skonto Būve" padomes loceklis. Guntis Rāvis un Millers ir iesaistīti KNAB izmeklētajā kriminālprocesā, kurā bez Rāvja un Millera jūlijā tika aizturēta toreizējā Latvijas universitātes rektora vietniece Baiba Broka. Šajā kriminālprocesā iespējamā kukuļošana saistīta ar LU Akadēmiskā centra topošās Rakstu mājas būvniecību.

KNAB otrdien paziņoja, ka birojs kopīgi ar Konkurences padomi (KP) veicis neatliekamas izmeklēšanas darbības 2018.gadā sāktā citā kriminālprocesā. Šādas darbības īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos.

KNAB kriminālprocesu sāka 2018.gada 19.septembrī par kukuļņemšanu un kukuļdošanu lielā apmērā, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Savukārt KP veic izmeklēšanu par iespējamu Konkurences likuma pārkāpumu - aizliegtu karteļa vienošanos.

KNAB rīcībā esošie fakti liecinot par iespējamu kukuļu lielā apmērā nodošanu un pieņemšanu, par iespējamu cenu saskaņošanu iepirkumos, ko izdarījuši iepirkumu pretendenti, kā arī par amatpersonu kukuļošanu ar mērķi nodrošināt uzņēmēju interešu realizēšanu ar iepirkumiem nesaistītos jautājumos.

Noziedzīgie nodarījumi veikti laikā no 2015.gada sākuma līdz 2018.gada vidum. Iespējamās kukuļu summas ir no 25 000 eiro līdz vairākiem simtiem tūkstošu eiro.