"Piena ceļa" kopā ar Igaunijas kooperatīvu celtā piena pārstrādes rūpnīca darbu varētu sākt 2021.gadā

Rīga, 23.aug., LETA. Latvijas piena ražotāju kooperatīva "Piena ceļš" kopā ar Igaunijas kooperatīvu "E-Piim" kopīgi celtā piena pārstrādes rūpnīca Igaunijā darbu varētu sākt 2021.gadā, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā (LLKA).

LLKA atgādināja, ka "Piena ceļš" un Igaunijas piensaimnieku kooperatīva "E-Piim" biedri vienbalsīgi nobalsojuši par kopīga starpvalstu kooperatīva "E-Piim Societas Cooperativa Europaea Limited" ("SCE E-piim") izveidi pēc Eiropas Savienības (ES) standartiem.

Jaunveidojamā kooperatīva uzdevums būs kopīgas piena savākšanas sistēmas izveide, efektīva piena pārstrāde jaudīgā uzņēmumā un gatavās produkcijas eksports uz pasaules tirgiem ar mērķi palielināt piena iepirkuma cenu līdz ES vidējai.

"Apvienošanās nepieciešama ne tikai Baltijas piena tirgus konsolidācijai, bet arī savas vietas izcīnīšanai globālajā tirgū, ko kopā izdarīt ir vienkāršāk. Apvienošanās dos iespēju nostiprināt jau esošo rūpnīcu konkurētspēju, sakārtot piena loģistiku, kā arī kopīgi pozicionēt mūsu, Latvijas un Igaunijas kooperatīvu rūpnīcu, produktus vietējos tirgos. Būtisku pievienoto vērtību dos jaunā rūpnīca, kas stabilizēs piena cenu kooperatīva biedriem un ar efektīvu piena pārstrādi to palielinās," norādīja LPKS "Piena ceļš" padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Neibergs.

LLKA informēja, ka sarunas pa apvienošanos starp Igaunijas un Latvijas piensaimnieku kooperatīviem notikušas jau divus gadus. Šajā laikā Igaunijas kooperatīvs "E-piim" ir sagatavojis jaunas piena pārstrādes rūpnīcas projektu ar jaudu 1000 tonnas dienā, kura kopējās izmaksas – apmēram 100 miljoni eiro. "E-piim" jau pieder trīs piena pārstrādes uzņēmumi, kas eksportē produkciju uz pasaules tirgiem, savukārt "Piena ceļam" pieder "Jaunpils pienotava", kam ir stabils produkcijas noiets Latvijas un eksporta tirgos.

Tāpat asociācijā atzīmēja, ka līdz ar kopīga kooperatīva izveidi kooperatīva bilancē nonāks Igaunijas un Latvijas pārstrādes rūpnīcas ar kopējo pašu kapitālu 17,2 miljoni eiro, kas ir apvienotā kooperatīva neto aktīvu vērtība.

Jaudīgā piena pārstrādes uzņēmuma būvniecību Igaunijā, Paidē, plānots uzsākt 2019.gadā, bet darbu tas plāno sākt 2021.gadā. Būvniecības finansēšanai ir pieejami līdzekļi no Eiropas Investīcija bankas, vairākām Eiropas komercbankām, kā arī ES fondiem. Viens no rūpnīcas investoriem ir Nīderlandē bāzētais uzņēmums "Interfood B.V.", kas ir viens no pasaulē lielākajiem industriālo piena produktu tirgotājiem.

LETA jau vēstīja, ka "Piena ceļš" plāno apvienoties ar Igaunijas kooperatīvu "E-Piim" un kopīgi par apmēram 100 miljoniem eiro būvēt piena pārstrādes rūpnīcu Igaunijā, kur pārstrādāt abu kooperatīvu biedru - Latvijas un Igaunijas zemnieku - pienu.

Informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" liecina, ka "Piena ceļš" ir pieņēmusi lēmumu par reorganizāciju kopīgi ar Igaunijā reģistrētu kooperatīvo sabiedrību "E-Piim", saplūstot ar Igaunijā jaundibināmo sabiedrību "E-Piim Societas Cooperativa Europaea Limited".

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Piena ceļš" 2018.gadā strādāja ar 18,065 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,3% vairāk nekā gadu iepriekš, un 140 266 eiro peļņu, pretēji zaudējumiem gadu iepriekš.

Piena ražotāju kooperatīvs "Piena ceļš" ir dibināts 2004.gadā. Kooperatīva pamatdarbības veids ir piena, liellopu, teļu un lopbarības graudu iepirkšana un realizācija.

Informācija "E-Piim" mājaslapā liecina, ka kooperatīva īpašnieki ir vairāk nekā simts vietējo piensaimnieku, un tas ir viens no lielākajiem siera un sviesta ražotājiem Igaunijā. Vairāk nekā 120 000 tonnu vietējā svaigpiena ik gadu tiek izmantoti kooperatīva pienotavā, lai ražotu sieru, sviestu un piena pulveri.