Kriminālprocesā pēc "Meridian Trade Bank" iesnieguma par bijušo bankas darbinieku iespējamām nelikumībām figurē piecas personas

Rīga, 26.jūl., LETA. Kriminālprocesā pēc "Meridian Trade Bank" iesnieguma par bijušo bankas darbinieku iespējamām nelikumībām veiktas aizturēšanas, un lietā figurē piecas personas, noskaidroja aģentūra LETA.

Tagadējā bankas valde vērsās Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) par bijušās padomes un valdes iespējamu iesaisti nelikumīgā kredītu piešķiršanā, kuru dēļ bankai varētu būt nodarīti zaudējumi lielā apmērā. Aģentūras LETA rīcībā esošie ENAP priekšnieka Pētera Bauskas parakstītie dokumenti liecina, ka pēc bankas iesniegumiem sākti trīs kriminālprocesi, kuri vēlāk apvienoti vienā lietvedībā.

VP preses pārstāve Ilze Jurēvica aģentūrai LETA apstiprināja, šajā kriminālprocesā veiktas procesuālās darbības, tostarp personu aizturēšana. Patlaban divām personām ir piemērots aizdomās turētā statuss un vēl trīs cilvēki atzīti par personām, pret kurām sākts kriminālprocess.

Personām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Policija neatklāj, vai starp šīm personām ir bijušie bankas padomes un valdes locekļi. Arī bankā to aģentūrai LETA neatklāja, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka kriminālprocesā, iespējams, iesaistīta bijusī bankas valdes priekšsēdētāja Svetlana Dzene, bijušais padomes loceklis Andris Dzenis un bijušais valdes loceklis Ivars Lapiņš.

Izmeklēšana turpinās un patlaban plašākus komentārus policija nesniedz.

Aģentūras LETA rīcībā esošajos Bauskas šogad pavasarī parakstītajos dokumentos teikts, ka katrs no šiem kriminālprocesiem sākts pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, krāpšanu un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Visi kriminālprocesi sākti 1.aprīlī.

Bauskas parakstītais dokumenti liecina, ka viens no kriminālprocesiem ierosināts, jo banka vērsās policijā par iespējamu bijušās padomes un valdes locekļu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, kas kredītiestādei 2017.gada 8.novembrī radījis zaudējumus, jo Finanšu un kapitāla tirgus komisija tai uzlikta 889 651 eiro naudas sodu. Tāpat banka vērsās policijā par iespējamu krāpšanu, jo 2012.gadā septembrī izsniegti kredītlīdzekļi ar kredītiestādes amatpersonām saistītam uzņēmumam "Priekules Bioenerģija" par kopējo summu 4 488 865 eiro.

Otrs no kriminālprocesiem ierosināts pēc iesnieguma par iespējamu bijušās padomes un valdes locekļu iespējamu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu saistībā ar kredītlīdzekļu 600 000 eiro apmērā izmaksu kādai privātpersonai, liecina Bauskas parakstītie dokumenti.

Trešais no kriminālprocesiem ierosināts pēc iesnieguma par bijušās padomes un valdes locekļu iespējamu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu saistībā ar 2012.gada decembrī izsniegto kredītu 2 850 000 eiro apmērā uzņēmumam "Super Bebris Property", liecina ENAP priekšnieka parakstītie dokumenti.

LTV raidījums "de facto" šogad aprīlī ziņoja, ka "Meridian Trade Bank" 2017.gadā iekritusi par pārkāpumiem, kas raksturīgi nelielām bankām. Proti, bankas vadība to, iespējams, izmantojusi arī kā kabatu, kur pasmelties lētu naudu citiem saviem projektiem. Banku uzraugs - FKTK - banku par to sodīja ar 889 651 eiro naudas sodu.

Raidījumam kļuvis zināms, ka runa ir par diviem zaļās enerģijas uzņēmumiem. "Priekules BioEnerģija" un "Priekules siltumtīkli" no bankas vairāku gadu periodā saņēma astoņus miljonus eiro lielus kredītus. Naudu piešķīra bez pirmās iemaksas, ar zemu nodrošinājumu, zemiem procentiem un garu atmaksas termiņu.

LETA jau rakstīja, ka "Priekules Bioenerģija" valdes priekšsēdētājs bija bankas padomes loceklis Andris Dzenis un šim uzņēmuma kredīts izsniegts uz atvieglotiem nosacījumiem.

FKTK secinājis, ka arī "Priekules siltumtīkli" ir bijis saistīts ar "Merridian Trade Bank". Informācija "firmas.lv" liecina, ka 2012.gadā Dzenis bijis uzņēmuma prokūrists.

Saistībā ar "Meridian Trade Bank" vēršanos policijā FKTK šī gada aprīļa beigās no amata atstādināja FKTK Atbilstības kontroles departamenta direktori Maiju Treiju, informēja FKTK. Viņa FKTK strādā kopš 2015.gada 1.jūlija, bet pirms tam bija "Meridian Trade Bank" valdes locekle.