"Rīgas mežu" peļņa pērn sasniegusi 3,141 miljonu eiro

Rīga, 26.jūl., LETA. Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas meži" apgrozījums pagājušajā gadā bija 20,013 miljoni eiro, kas ir par 8,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 45,3% - līdz 3,141 miljonam eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka peļņas kāpumu, neraugoties uz pieaugušajiem izdevumiem, uzņēmumam pērn nodrošināja efektīvā mežistrāde, labvēlīgā situācija apaļkoku tirgū un augstas pievienotās vērtības koksnes produktu ražošana un pārdošana.

Tikmēr uzņēmuma apgrozījuma pieauguma pamatā, pēc "Rīgas mežu" vadības skaidrotā, ir ieņēmumu kāpums par 10% no cirsmu, apaļkoku un zāģmateriālu pārdošanas.

"Rīgas mežu" vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmuma mežizstrādes apmēri pērn bija mazāki nekā gadu iepriekš. Pērn izstrādāts kopumā 196 641 kubikmetrs salīdzinājumā ar 218 444 kubikmetriem 2017.gadā.

Vienlaikus kompānijas vadība atzīmē, ka, samazinoties realizētā apaļkoka apmēriem, bet, pieaugot vidējai cenai, ieņēmumi par apaļkokiem 2018.gadā bija par vairāk nekā pusmiljonu eiro lielāki nekā gadu iepriekš. Savukārt zāģbaļķu cenas kompānija spēja noturēt virs vidējā tirgus līmeņa. Arī mazvērtīgajam sortimentam cenas kāpa salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Kompānijas vadība informē, ka "Rīgas mežu" investīcijas dažādu pamatlīdzekļu iegādē pērn veidoja 1,505 miljonus eiro, kas ir iepriekšējā gada līmenī. Taču papildus šiem ieguldījumiem "Rīgas meži" investēja 1,229 miljonus eiro kokzāģētavas "Norupe" zāģmateriālu šķirošanas līnijas angāra būvniecībā, par kuru maksājums tiks veikts pēc pārskata gada beigām.

Nozīmīga investīciju daļa, pēc vadības ziņojumā minētā, pērn novirzīta arī Rīgas dārzu un parku apsaimniekošanā - 630 100 eiro, iegādājoties apstādījumu apsaimniekošanas traktorus, aparatūru un iekārtas, kā arī darbarīkus.

Savukārt 509 000 eiro pērn ieguldīti mežu apsaimniekošanas jomā, iepērkot nepieciešamo meža apsaimniekošanas tehniku, kā arī kompānija turpināja īstenot autotransporta parka atjaunošanas programmu, lai nodrošinātu visus mežsargus ar dienesta automašīnām, būtiski uzlabojot mežsargu ikdienas darbu.

Pērn uzņēmuma kārtējie izdevumi par Rīgas dārzu un parku apsaimniekošanu veidoja 3,545 miljonus eiro, bet kopā ar ilgtermiņa investīcijām - 4,193 miljonus eiro. No Rīgas pašvaldības saņemtā dotācija dārzu un parku apsaimniekošanas izdevumu segšanai bija 2,435 miljoni eiro, daļas "Dārzi un parki" ieņēmumi no saimnieciskās darbības, kā arī citi pašu ieņēmumi bija 329 800 eiro, bet "Rīgas mežu" līdzfinansējums - 1,429 miljoni eiro.

Papildus tam "Rīgas meži" no saimnieciskās darbības ieņēmumiem katru gadu dotē "Mežaparka" uzturēšanu apmēram 354 200 eiro apmērā.

2017.gadā "Rīgas meži" strādāja ar 18,457 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa palielinājās 9,5 reizes un sasniedza 2,162 miljonus eiro.

"Rīgas meži" ir otrs lielākais mežu apsaimniekotājs Latvijā pēc AS "Latvijas valsts meži". Uzņēmumam pieder sēklu plantācijas, koku stādaudzētava, zāģētava "Norupe", kā arī "Rīgas mežu" atbildībā ir Mežaparks, Rīgas parki un dārzi.