Madonas novada kokapstrādes uzņēmuma "Latvāņi" apgrozījums pērn pieauga par 10,4%

Rīga, 11.jūl., LETA. Madonas novada Bērzaunes pagastā reģistrētā kokapstrādes uzņēmuma SIA "Latvāņi" apgrozījums aizvadītajā gadā bija 13,64 miljoni eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,4 reizes - līdz 2,212 miljoniem eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma vadība atzīst, ka aizvadītajā gadā salīdzinājumā ar gadu iepriekš kompānijas apgrozījums būtiski palielinājās. Apgrozījuma pieauguma pamatā atspoguļojās pārdošanas cenu pieaugums "Latvāņu" ražotajiem produktiem. Apgrozījuma pieaugumu minimāli noteica ražošanas apmēra palielinājums. Būtiski pieaugušas cenas kompānijas ražotajiem blakusproduktiem - 0kurināmajam.

Uzņēmuma vadība arī norāda, ka aizvadītajā gadā būtisku apgrozījuma pieaugumu nodrošināja tieši kokskaidu granulu realizācija, kas uzsākta pēc ražošanas līnijas nodošanas ekspluatācijā pērn. Pieaugot pieprasījumam, kurināmā - granulu un brikešu - tirgos pieauga šī produkta pārdošanas cena. Savukārt pērnā gada pēdējos mēnešos strauji saruka pieprasījums un, atbilstoši pieprasījuma tendencēm, arī produkta cena. Tādējādi salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu uzņēmumam aizvadītā gada beigās krājumos palika zināms apmērs kurināmā.

"Latvāņu" vadība atzīmējusi, ka, neraugoties uz ražošanai nepieciešamo izejvielu cenu būtisku pieaugumu, īpaši aizvadītā gada otrajā pusē, uzņēmumam pērn izdevās samazināt ražošanas izmaksas par 3%. Pārdošanas cenas "Latvāņiem" izdevās noturēt gandrīz nemainīgas saistībā ar iepriekšējos gados veikto transportēšanas izmaksu risku pārnešanu uz pircējiem.

Turpmākajā attīstībā kompānija plāno pievērst pastiprinātu uzmanību finanšu vadības risku samazināšanai. Papildus kompānija ir iecerējusi strādāt arī pie atsevišķu ražošanas posmu modernizācijas, lai paaugstinātu peļņas rentabilitāti.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2017.gadā uzņēmums strādāja ar 12,358 miljonu eiro apgrozījumu un 922 822 eiro peļņu.

SIA "Latvāņi" reģistrēta 1994.gadā un kompānijas pamatkapitāls ir 228 000 eiro. Kompānija uz pusēm pieder Laimonim Onzulam un Lindai Grīnbergai.