Riska kapitāla fondu pārvaldnieks "ZGI Capital" ieguldīs trīs miljonus eiro Igaunijas uzņēmumā

Rīga, 4.jūl., LETA. Latvijas alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieks SIA "ZGI Capital" ir parakstījis līgumu par trīs miljonu eiro investīciju piešķiršanu Igaunijas uzņēmumam "Corle", aģentūru LETA informēja "ZGI Capital".

"ZGI Capital" ir riska kapitāla fondu pārvaldnieks un darbību veic kopš 2005.gada. Šobrīd "ZGI Capital" pārvalda jau ceturtās paaudzes riska kapitāla fondu "ZGI-4", kura lielākais investors ir "Attīstības finanšu institūcija "Altum"".

"Corle" pamatdarbība ir elektro un interneta optisko kabeļu inženiertehnisko sistēmu projektēšana, celtniecība un uzturēšana. Uzņēmuma apgrozījums 2018.gadā sasniedza 7,1 miljonu eiro, kas ir 27% pieaugums pret iepriekšējo gadu, un tuvāko gadu laikā to ir plānots vairāk nekā dubultot. Uzņēmuma mājas tirgus ir Igaunija un Somija, kā arī ir noslēgts pirmais pilotprojekts Zviedrijā. Šobrīd tiek vestas sarunas par projekta uzsākšanu arī Vācijā.

Uzņēmumam ir netipisks attīstības stāsts, jo tikai nesen, 2017.gada beigās, tā esošais īpašnieks un vadītājs Prīts Ūemā, kas pirms tam bija guvis augsta līmeņa vadības pieredzi vienā no Igaunijas lielākajām kompānijām "Graanul Invest", saskatot uzņēmumā lielu nākotnes potenciālu, veica "Corle" iegādi, izmantojot augsta riska aizņēmumu ("leveraged buyout").

"Uzņēmums neplāno apstāties pie sasniegtā un plāno tālāk kļūt par nopietnu spēlētāju ne tikai Igaunijā, bet arī Baltijā un Skandināvijā, tādēļ "ZGI Capital" investīcijas ir būtisks solis šo mērķu sasniegšanai," norādīja Ūemā.

""ZGI Capital" pārvaldītā ceturtās paaudzes fonda "ZGI-4" stratēģija paredz iespēju diversificēt fonda darbību, veicot ieguldījumus perspektīvos uzņēmumos arī no citām Eiropas Savienības valstīm ārpus Latvijas. Esam novērtējuši "Corle" komandas pieredzi, kvalifikācijas un iepriekšējā gada laikā parādīto spēju ļoti veiksmīgi darboties inženierrisinājumu ietilpīgā nozarē ar plašām attīstības iespējām. Uzņēmumam ir augstas ambīcijas turpināt biznesa paplašināšanu, izvēršot savu darbību starptautiski, tai skaitā Latvijā," norādīja "ZGI Capital" investīciju direktors Edgars Cimermanis.

Finansējuma piesaistes procesu vadīja "Auctus Capital". "Specializējamies riska kapitāla piesaistīšanā strauji augošām kompānijām, kam ar tradicionālajiem finansēšanas avotiem mēdz nepietikt. Ņemot vērā, ka "ZGI Capital" atbalsta ambiciozus uzņēmumus ar lielu izaugsmes potenciālu ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās, uzskatām, ka fonds ir ļoti piemērots partneris "Corle" nosprausto mērķu sasniegšanai," sacīja "Auctus Capital partneris Ēriks Reņģītis.

"Izaugsmes riska kapitāla fonds "ZGI-4" sniedz iespēju attīstīties tādiem uzņēmumiem, kuriem nepieciešamas investīcijas tālākai izaugsmei, bet kas nekvalificējas tradicionālajiem komercbanku produktiem. Ceturtā daļa no fonda investīcijām ir iespējama Eiropas Savienības uzņēmumos ārpus Latvijas, un viena no šādām perspektīvām investīcijām ir veikta uzņēmumā "Corle"," piebilda "Altum" valdes loceklis Juris Vaskāns.

"ZGI Capital", kas ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) reģistrēts alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieks, darbību sāka 2005.gadā. Investīciju periodu ir noslēgušas trīs fondu paaudzes: "ZGI-1", "ZGI-2", "ZGI-3" un 2018.gada rudenī darbību sāka nākamās paaudzes riska kapitāla fonds "ZGI-4".

"ZGI Capital" 2018.gadā strādāja ar 452 817 eiro apgrozījumu un guva 164 679 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

"ZGI Capital" īpašnieki ir Normunds Igolnieks (26%), Ivars Ķirsons (25%), Ģirts Rungainis (24,5%) un Jānis Lielcepure (24,5%).