Konkurences padome atļāvusi Zviedrijas "Stena Line Scandinavia" iegūt izšķirošu kopīgu ietekmi pār kravu pārvadātāju "Baltreiss"

Rīga, 26.jūn., LETA. Konkurences padome atļāvusi Zviedrijas pasažieru un kravu pārvadātājam pa jūras ceļiem "Stena Line Scandinavia" iegūt kopīgu izšķirošu ietekmi pār SIA "Baltreiss", kas nodarbojas ar kravu pārvadāšanu pa autoceļiem, aģentūrai LETA pavēstīja Konkurences padomes pārstāve Paula Vilsone.

Konkurences padome konstatējusi, ka darījums konkurencei neradīs kaitējumu, tāpēc tā lēma par darījuma atļaušanu.

Apvienošanās ziņojuma izvērtēšanas laikā Konkurences padome konstatēja, ka darījums ietekmēs divus tirgus: kravu autopārvadājumu tirgu Latvijā un jūras pārvadājumu tirgu starp Zviedriju, Baltijas valstīm un to attiecīgajām iekšzemes robežvalstīm (Krieviju, Baltkrieviju un citām).

Tā kā abu tirgus dalībnieku darbība nepārklājas, apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no tirgiem, Konkurences padome lēma atļaut "Stena Line Scandinavia" kopīgi ar "Baltreiss" pašreizējiem īpašniekiem iegūt kopīgu izšķirošu ietekmi pār Latvijā reģistrēto uzņēmumu, atzīmēja Konkurences padomē.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Tādējādi Konkurences padome nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētājiem ilgtermiņā tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu.

2018.gadā "Baltireiss" apgrozījums bija 15,874 miljoni eiro, kas, salīdzinot gadu iepriekš, ir samazinājums par 0,4%, savukārt kompānijas peļņa saruka par 24,3% un bija 547 098 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija "Baltireiss" reģistrēta 2003.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2840 eiro. Šobrīd "Baltreiss" kapitālā pa 40% daļu pieder Heino Elnionim un Aleksejam Deņisovam, savukārt par 10% pieder Viktorijai Ševčukai un Ilonai Labanovskai.