Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas vadītāja: Nozares iestāžu apvienošana uzlabos pakalpojumu kvalitāti

Rīga, 19.jūn., LETA. Aknīstes psihoneiroloģiskās slimnīcas un Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas apvienošana uzlabos pakalpojumu kvalitāti, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ķikuste.

Iestādes vadītāja nevēlējās komentēt abu iestāžu apvienošanas gaitu un termiņus, taču uzskata, ka Veselības ministrijas (VM) plāni ir pareizi, jo tie ļaušot uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti un sasniegt Psihiskās veselības aprūpes pieejamības uzlabošanas plānā noteiktos mērķus. Sīkākus skaidrojumus Ķikuste gan nesniedza.

Abu veselības aprūpes iestāžu publiskotā informācija liecina, ka tām trūkst sertificētu ārstu psihiatru. Savukārt saskaņā ar "Firmas.lv" datiem, Aknīstē pērn nodarbināti 304, bet Daugavpilī - 607 darbinieki.

LTV ziņoja, ka VM plāno psihoneiroloģisko slimnīcu apvienošanu. Iestāžu apvienošana tiekot plānota, apzinoties speciālistu trūkumu. Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca tiks pievienota Daugavpils psihoneiroloģiskajai slimnīcai, bet Liepājas - Jelgavas psihoneiroloģiskajai slimnīcai "Ģintermuiža". Savukārt bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" liktenis izšķirsies pēc tam, kad veselības ministre dosies turp vizītē.

Kā ziņots, otrdien valdība apstiprināja VM tapušo Psihiskās veselības aprūpes pieejamības uzlabošanas plānu 2019.- 2020.gadam, kura īstenošanai šogad paredzēti 13,345 miljoni eiro. Kā norāda VM, Psihiskās veselības aprūpes pieejamības uzlabošanas plāns izstrādāts diviem gadiem, un tajā ietverti pakalpojumi, kas orientēti uz psihiatra komandas stiprināšanu un pieejamības uzlabošanu.

Plāna mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem uz pierādījumiem balstītu, iespējami mūsdienīgu, kvalitatīvu un viņu vajadzībām atbilstošu psihiskās veselības aprūpes pieejamību. Lai mērķi realizētu, iecerēts īstenot psihiskās veselības veicināšanas pasākumus un slimību profilaksi, veicinot psihisko saslimšanu agrīnu diagnostiku, uzsākot savlaicīgu ārstēšanu un medicīnisko rehabilitāciju.

VM iecerējusi, ka, īstenojot plāna paredzētos pasākumus, tiks uzlabota veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība, kā arī samazināta mirstība no pašnāvībām.

Plānā paredzēti četri rīcības virzieni, tostarp profilakse, agrīna diagnostika un ambulatorā ārstēšana, uz pacientu vērsta savlaicīga stacionārā ārstēšana un veselības aprūpes koordinēšana, psihiskās veselības veicināšana, kā arī cilvēkresursi psihiatrijā.