"Lux Express" sāks regulārus pasažieru pārvadājumus ar autobusiem maršrutā Rīga-Birži-Daugavpils

Rīga, 13.jūn., LETA. Pasažieru starptautiskais autopārvadātājs "Lux Express" sāks regulārus pasažieru pārvadājumus ar autobusiem maršrutā Rīga-Birži-Daugavpils, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

""Lux Express" mērķis ir sniegt mūsdienīgu sabiedriskā transporta pieredzi ne tikai pasažieriem starptautiskajos reisos, bet arī starppilsētu pārvadājumos Latvijā, neprasot par tiem valsts dotācijas. Mūsu aprēķini rāda, ka brīvais tirgus varētu darboties vairāk nekā pusē pašreizējo pārvadājumu - starp Rīgu un visām lielajām pilsētām. Savukārt valstij būtu jādotē nerentablie maršruti, kur pasažieru skaits nav pietiekams, lai nodrošinātu komerciālos pārvadājumus, tādējādi pārskatāmi un efektīvi izmantojot publisko finansējumu," sacīja SIA "Lux Express Latvija" valdes priekšsēdētājs Janno Ritsbergs.

Viņš arī atzīmēja, ka Igaunijā "Lux Express" veiksmīgi nodrošina iekšzemes pasažieru pārvadājumus brīvajā tirgū piecus gadus un nav bijis pamata apšaubīt šāda modeļa efektivitāti.

Ritsbergs informēja, ka "Lux Express" pasažieru pārvadājumus maršrutā Rīga-Birži-Daugavpils nodrošinās ar pilnīgi jauniem autobusiem. Kopumā jaunā maršruta izveidē kompānija investējusi gandrīz miljonu eiro.

Tāpat kompānijā informēja, ka ekspresreisa Rīga-Birži-Daugavpils kopējais brauciena laiks būs apmēram trīs stundas un 25 minūtes. Autobusam plānota pietura Lietuvas pilsētā Biržos, kur tas pavadīs 15 minūtes. Katru dienu plānoti trīs reisi gan no Rīgas, gan no Daugavpils ar atiešanas laiku plkst.7, plkst.12.30 un plkst.17.30.

Jaunais ekspresreiss sāks kursēt 19.jūnijā.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā iepirkumā par Latvijas sabiedriskā transporta tīkla apsaimniekošanas lotu sadali, kuru organizē Autotransporta direkcija, "Lux Express" nepiedalījās.

"Lux Express Latvia" valdes loceklis Krišjānis Reķis intervijā aģentūrai LETA pagājušā gada nogalē sacīja, ka "Lux Express" ir ieinteresēts nodrošināt Latvijā arī iekšzemes reisus, taču nav gatavs piedalīties tagadējos konkursos, kuros pārvadājumu maršruti sadalīti lotēs pēc reģionālā principa.

"Latvijā cilvēkiem nekādas izvēles nav - kāds autobuss noteiktā maršrutā brauc, tāds brauc. Izvēle nozīmē, ka es varu izvēlēties samaksāt par biļeti mazāk, bet tad man ir arī zemāks servisa līmenis. Vai arī es izvēlos par biļeti samaksāt vienu eiro vairāk, bet tad es braucu ar autobusu, kurā tualete ne tikai ir, bet tā ir arī atvērta. Tādēļ mums joprojām interese ir, bet mēs ļoti ceram, ka Latvijas puse uzklausīs Igaunijas pieredzi," sacīja Reķis.

"Lux Express Latvia" reģistrēta 1994.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Igaunijas kompānija "Lux Express Estonia", bet patiesā labuma guvējs, pēc "Firmas.lv" datiem, ir Igaunijas pilsonis Hugo Osula.

"Lux Express Group" ir starptautisko reisu operators, kas piedāvā pakalpojumus Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Somijā, Baltkrievijā un Krievijā. 2018.gadā "Lux Express" kopumā 15 maršrutos pārvadāja 2,8 miljonus pasažieru.