PTAC piemērojis 10 000 eiro sodu "Latbūve projekts" par negodīgas komercprakses īstenošanu

Rīga, 14.maijs, LETA. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) patērētāju kolektīvo interešu pārkāpuma lietā SIA "Latbūve projekts" piemērojis soda nauda 10 000 eiro apmērā, kā arī kompānijai uzlikts tiesiskais pienākums izbeigt negodīgo komercpraksi un aizliegta līdzīgas negodīgas komercprakses īstenošana turpmāk, aģentūra LETA uzzināja centrā.

PTAC norādīja, ka kompānijas komercprakse tika īstenota tīmekļvietnē "www.playshop.lv", patērētājiem piedāvājot un pārdodot dažādas preces.

PTAC saņēmis vairākus iesniegumus, kuros konstatējis, ka kompānija vietnē ir maldinājusi patērētājus par piedāvāto preču pieejamību vai to pieejamību noteiktajā termiņā, kā arī nav piegādājusi patērētājiem pasūtītās preces apsolītajā termiņā. Vienlaikus, atbilstoši patērētāju sniegtajai informācijai, kompānija nav risinājusi patērētāju sūdzības, tostarp nav atmaksājusi naudu gadījumos, kad patērētāji izbeidza līgumu, jo vietnē pasūtītās preces nav piegādātas. Tāpat patērētājiem ar kompāniju nebija iespējams sazināties, jo tā neatbildēja uz patērētāju vēstulēm un tālruņu zvaniem.

"Lai izvērtētu konkrēto situāciju, PTAC centās sazināties ar sabiedrību, pieprasot paskaidrojumus, taču atbildes uz PTAC nosūtītajām vēstulēm netika sniegtas," norādīja PTAC.

Tāpat PTAC secinājis, kaut arī kompānija ir izbeigusi konkrētās komercprakses īstenošanu vietnē, tās īstenotā komercprakse joprojām skar vai varētu skart to patērētāju tiesiskās intereses, kas ar sabiedrību ir noslēguši distances līgumu un kuru saistības kompānija nav izpildījusi.

"Ņemot vērā, ka attiecībā uz noslēgtajiem līgumiem sabiedrības negodīgā komercprakse nav izbeigta, var tikt turpināta vai atsākta, kā arī to, ka konkrētās negodīgās komercprakses rezultātā saglabājas būtisks patērētāju interešu aizskāruma risks, sabiedrībai par izdarītajiem pārkāpumiem ir uzlikts tiesisks pienākums nekavējoties izbeigt attiecīgo negodīgo komercpraksi; aizliegta lēmumā norādītā negodīgā komercprakse, ja tā vēl nav uzsākta, bet ir paredzama; uzlikta soda nauda 10 000 eiro apmērā," informēja PTAC.



Vienlaikus PTAC atgādināja patērētājiem sekot līdzi saviem pirkumiem internetā un iepriekš izlasīt atsauksmes ne tikai par precēm, bet arī par pārdevējiem.

"Latbūve projekts" reģistrēta 2017.gada jūlijā, un tās pamatkapitāls ir 5000 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Jānis Andrejevs, liecina "Firmas.lv" informācija. Pirmajā darbības gadā, kas ilga no 2017.gada 19.jūlija līdz 2017.gada 31.decembrim, "Latbūve projekts" apgrozījums bija 4880 eiro, bet zaudējumi - 58 eiro.