"Groglass" gatavs palīdzēt Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanā ar augstas tehnoloģijas stiklu

Rīga, 17.apr., LETA. Latvijas uzņēmums "Groglass", kas ir pretatspīduma augstas tehnoloģijas stikla ražotājs, izteicis apņēmību atbalstīt Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanu ar "Groglass" ražoto pretatspīduma un ulravioleto staru aizsargājošo stiklu, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

"Groglass" piedāvā palīdzēt gan atjaunošanas darbos, gan arī jau šobrīd, kad daudzas Dievmātes katedrāles vērtības ir pārvietotas uz Luvras muzeju. "Groglass" aicina Luvras muzeja ekspertus sazināties ar uzņēmumu, lai piemeklētu labāko risinājumu.

"Šodien "Groglass" nosūtīja vēstuli Parīzes mērei Annai Idalgo, ar palīdzības izteikuma apņemšanos, kā arī sazināsimies arī ar Latvijas Ārlietu ministriju, lai nepieciešamības gadījumā koordinētu mūsu uzņēmuma starptautisko rīcību. Mēs uzskatām, ka atbalsts Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai ir arī mūsu pienākums, jo katedrāle nav tikai Parīzes vai Francijas vērtība, bet gan visas cilvēces attīstības mantojums," uzsvēra "Groglass" dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Kelbergs.

"Groglass" "Artglass" stikls pasaulē jau tiek izmantots vairāku miljonu mākslas darbu saglabāšanā, tostarp arī Luvras muzejā Parīzē. Savukārt, Reiksmuzejā Amsterdamā, "Groglass" stikls tiek izmantots aptuveni 300 dažādās mākslas darbu vitrīnās.

Mākslas un vēstures vērtības parasti tiek glabātas aiz tā sauktā "neredzamā stikla" - stikla, kas ir īpaši apstrādāts ar pretatspīduma pārklājumu, kas ļauj bez gaismas atstarojuma traucējumiem novērtēt mākslas darbus un aizsargā šīs kultūras vērtības no nevēlamas ultravioleto staru (UV) ietekmes.

"Groglass" pamatbizness ir stikla apstrāde ar pārklājumiem, kas novērš atspīdumu un būtiski uzlabo arī citas stikla īpašības. "Groglass" produktus izmanto mākslas darbu ierāmēšanā, elektronisko displeju (piemēram, televizoru, datoru) ražošanā, arhitektūras un dizaina risinājumiem un citur, kur nepieciešams "neredzamais stikls". Lielākā daļa saražotās produkcijas tiek eksportēta uz vairāk nekā 45 pasaules valstīm, tostarp, Vāciju, Šveici, Nīderlandi, ASV, Franciju, Norvēģiju, Lielbritāniju un citām valstīm.

"Groglass" tika izveidots 2004.gadā, 2017.gadā kompānijas apgrozījums bija 17,263 miljoni eiro, bet peļņa bija 3,91 miljons eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

2018.gada vasarā "SEB banka" kopā ar Eiropas tiešo aizdevumu fondu "Kartesia" finansēja uzņēmuma "Groglass" kapitāldaļu izpirkšanu no investīciju fonda "NCH Capital". Darījuma rezultātā par "Groglass" kapitāldaļu īpašniekiem kļuva uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Kelbergs un citi "Groglass" vadības komandas locekļi. Patlaban uzņēmuma 100% īpašnieks ir SIA "Alzette".