NATO Enerģētikas drošības izcilības centrs rīkos mācības stratēģiskās nozīmes infrastruktūras objektu aizsardzībai krīzes situācijās

Rīga, 25.marts, LETA. NATO Enerģētikas drošības izcilības centrs maijā Viļņā organizēs kritiskās enerģētikas infrastruktūras aizsardzības mācību "Coherent Resilience 2019", aģentūru LETA informēja Latvijas vienoto dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") pārstāvji.

"Coherent Resilience 2019" mācību mērķis būs novērtēt Eiropas Savienības (ES) gāzes piegādes solidaritātes mehānismu, kā arī pārskatīt valsts preventīvos rīcības plānus un ārkārtas rīcības plānus, fokusējoties uz to ieviešanu reģionālā līmenī. Līdzās tam, mācības tiks vērstas uz pārrobežu un krīzes komunikācijas procedūru piemērošanu un kiberdrošības nozīmīgumu enerģētikas sektorā. Mācībās piedalīsies par enerģētiku atbildīgo ministriju un sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju pārstāvji, gāzes pārvades sistēmu operatori, izplatītāji, patērētāji, civilās aizsardzības dienesti no Baltijas valstīm, Somijas un Polijas.

"Šīs mācības ir ļoti labs piemērs enerģētiskā sektora dalībnieku, politikas veidotāju un lēmumu pieņēmēju savstarpējai sadarbībai un spējai proaktīvi rīkoties. Mācības ļaus gan identificēt riskus un apzināt darāmos mājas darbus, gan arī izgaismos katras iesaistītās puses kapacitāti un pieredzi, kuru apvienot un uz kuru paļauties iespējamā krīzes situācijā," informēja "Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Vienlaikus NATO Enerģētikas drošības izcilības centrs kopā ar "Conexus" Rīgā no otrdienas, 26.marta, līdz ceturtdienai, 28.martam, organizēs starptautisko darba sesiju par "Coherent Resilience 2019" plānošanu. Darba tikšanās laikā trīs dienu laikā paredzēta sagatavošanās konferencei. Plānota arī konferences dalībnieku vizīte Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Uzņēmums "Conexus" ir dibināts 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%. "Conexus" apgrozījums 2017.gadā bija 51,444 miljoni eiro, bet peļņa - 17,021 miljons eiro, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.