Uztraucoties par piesārņojumu, Rīgas domes komiteja atliek jautājumu par jaunas riepu pārstrādes vietu izveidi

Rīga, 19.febr., LETA. Uztraucoties par iespējamo piesārņojumu, Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja šodien nepieņēma lēmumu jautājumā par atkritumu pārstrādātāja "Eko Recycling" plānu izveidot riepu pārstrādes vietu Rīgā, Ganību dambī 31/Uriekstes ielā 4a.

LETA jau vēstīja, ka uzņēmuma iesniegumā Rīgas domei teikts, ka jaunajā nolietoto riepu reģenerācijas vietā plānots veikt visu veidu nolietoto riepu - automašīnu, industriālās tehnikas, meža un agrotehnikas, ekskavatoru un iekrāvēju tehnikas un citu - priekšapstrādi jeb mehānisku riepu sagriešanu mazākos gabalos, kā arī vieglo automašīnu riepu presēšanu. Kopējais plānotais priekšapstrādes apjoms ir 10 000 tonnas gadā.

Tomēr vairākiem komitejas deputātiem radās jautājums par to, kādas ir iespējas nodrošināt, ka šajā vietā laika gaitā vienkārši neizveidosies nepārstrādātu riepu kalni, kuri vēlāk netiks apsaimniekoti. "Ne vienu reizi vien esam redzējuši, ka uzkrājas riepu krasti, kuri gadiem ilgi stāv dabā. Diemžēl, daudzkārt tam bijušas arī ļoti negatīvas sekas. Domes lēmums ļautu uzņēmumam šajā teritorijā strādāt gadu. Kā mēs varam garantēt, ka gada laikā tur neuzkrāsies riepas, kas pēc tam paliks "uz pašvaldības kakla"," interesējās komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR).

Pašvaldības Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe gan norādīja, ka ar šo lēmumu pašvaldība tikai dotu atļauju tur izvietot atkritumu pārstrādes vietu, taču piesārņojošās darbības atļauju izsniedz Valsts vides dienests (VVD). Vienlaikus viņa norādīja, ka sēdē nav uzņēmuma pārstāvju, kuri varētu pastāstīt ko vairāk par saviem darbības plāniem un komentēt turpmāko sadarbību starp abām pusēm viņa nav tiesīga.

Komitejai iesniegtajā VVD atzinumā gan norādīts, ka projekts neradītu būtisku ietekmi uz vidi, tostarp īpaši aizsargājamu dabas teritoriju, sugu atradņu un biotopu, un dzīvojamo teritoriju iedzīvotājiem.

Tā kā interesi par uzņēmuma plāniem izrādīja vairāki komitejas deputāti, politiķi vienbalsīgi vienojās uz nākamo sēdi uzaicināt gan uzņēmuma, gan VVD pārstāvjus, lai varētu saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem.

Kā liecina "Firmas.lv", "Eko Recycling" reģistrēts 2011.gada februārī, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Marks Baltkalns.

2017.gadā "Eko Recycling" strādāja ar 625 537 eiro apgrozījumu, kas ir par 25,3% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa saruka 22,9 reizes un bija 1352 eiro.