Būvmateriālu ražotāja "Cemex" apgrozījums Latvijā pērn palielinājās par 11,3%

Rīga, 15.febr., LETA. Būvmateriālu ražotājas SIA "Cemex" apgrozījums Latvijā 2018.gadā bija 86,924 miljoni eiro un tas ir par 11,3% lielāks nekā 2017.gadā, savukārt "Cemex" peļņa pērn bija 5,947 miljoni eiro pretstatā gadu iepriekš ciestajiem zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn "Cemex" pārdeva vairāk nekā miljonu tonnu cementa, eksporta īpatsvaram pieaugot līdz 70%. Eksports galvenokārt veikts uz Somiju, Zviedriju un Igauniju.

"Cemex" norāda, ka pērn gūtā peļņa ir pirmā gada laikā gūtā peļņa kopš 2013.gada. Tas tiek skaidrots ne tikai ar pārdošanas apjomu pieaugumu, bet arī ar to, ka, samazinoties aizdevuma apjomam, būtiski samazinājušās procentu izmaksas. Pērn gūto peļņu plānots novirzīt iepriekš ciesto zaudējumu segšanai.

Pērn tika veikti kapitālieguldījumi vairāk nekā sešu miljonu eiro apmērā ietekmes uz vidi mazināšanai, drošības un efektivitātes uzlabojumu ieviešanai. Ievērojamas investīcijas veiktas ražošanas infrastruktūrā un iekārtās, optimizējot ražošanas procesu cementa biznesā, kā arī būtiski papildināts un atjaunots mobilās tehnikas parks betona un minerālmateriālu biznesā. Paredzēts, ka šie ieguldījumi sniegs "Cemex" būtisku pievienoto vērtību tuvākajos gados.

"Cemex" apgrozījums 2017.gadā bija 78,067 miljoni eiro un tika ciesti 4,007 miljona eiro zaudējumi.

Iegādājoties starptautisko celtniecības materiālu piegādātāju uzņēmumu "RMC Group o.l.c." 2005.gada martā, "Cemex" kļuva par Brocēnu cementa ražotnes īpašnieku. 2010.gada "Cemex" uzsāka ražošanu pilnībā no jauna uzbūvētajā Brocēnu cementa rūpnīcā, kas ir Eiropā modernākā cementa rūpnīca. Tās izveidē "Cemex" ir investējis 300 miljonus eiro, kas ir lielākās investīcijas Latvijas rūpniecībā pēc neatkarības atgūšanas. Iepriekš Brocēnu cementa rūpnīcas jauda bija 600 000 tonnu gadā, savukārt jaunā rūpnīca spēj saražot 1,6 miljonus tonnu cementa gadā.

"Cemex" Latvijā ražo un izplata cementu, betonu un minerālmateriālus, kā arī piedāvā valčbetona risinājumu ceļu un laukumu būvniecībai. Uzņēmuma augstās kvalitātes cements tiek pārdots arī eksporta tirgos - Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un Krievijā.

"Cemex" kopējās investīcijas Latvijā uz 2016.gada beigām sasniedza jau 348 miljonus eiro. "Cemex" vienīgais īpašnieks kopš 2018.gada maija ir Spānijas kompānija "Cemex Espana SA".