"Ovostar Union" plāno pirkt notekūdeņu attīrīšanas iekārtas olu ražotnei Latvijā

Rīga, 12.febr., LETA. Ukrainas un Latvijas investoru grupas "Ovostar Union" uzņēmums SIA "Gallusman", kas plāno Latvijā izveidot olu ražotni, ir sācis starptautisku iepirkuma procesu ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu iegādei Latvijā plānotās olu un to produktu ražotnes vajadzībām, aģentūru LETA informēja "Gallusman" valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

Viņš norādīja, ka attīrīšanas iekārtām būs jānodrošina vismaz 200 kubikmetru diennaktī ražošanas notekūdeņu attīrīšanas jaudu. "Būvējot pilnīgi jaunu rūpnīcu, mums ir iespējas un priekšrocības aprīkot to ar vismodernākajām un vides drošībai visefektīvākajām tehnoloģijām," piebilda "Gallusman" valdes priekšsēdētājs.

Veinbergs sacīja, ka rūpnīca darbosies pēc bezatlikumu tehnoloģijas, visus ražošanas blakusproduktus pārstrādājot. Kūtsmēsli tiks izmantoti biogāzes iegūšanai, ko tālāk izmantos siltumenerģijas un elektroenerģijas ieguvei, kā arī izžāvēti un granulēti, iegūstot organisko mēslojumu, kas ir tirgū pieprasīts produkts ar eksporta potenciālu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Ovostar Union" ir apstiprinājis plānus izveidot Latvijā jaunu olu produkcijas ražotni, līdz 2026.gadam investējot tās izveidē vismaz 85 miljonus eiro un radot līdz 200 jaunu darbavietu. Ražotnes būvniecību plānots sākt 2019.gada otrajā pusē, lai gan pagaidām vēl nav skaidrs, kur šī ražotne varētu atrasties.

"Ovostar Union" ir uzņēmumu grupa, kura galvenā holdinga uzņēmuma "Ovostar Union N.V." akcijas kotē Varšavas fondu biržā kopš 2011.gada. "Ovostar Union" Latvijā šobrīd pārstāv divi uzņēmumi - "Gallusman", kas īsteno jaunās ražotnes projektu Latvijā, un SIA "Ovostar Europe", kas kopš 2015.gada nodrošina "Ovostar Union" ražotās produkcijas izplatīšanu Eiropas Savienībā, 2018.gadā sasniedzot 18 miljonu eiro apgrozījumu.

"Gallusman" iecerējusi Latvijā izveidot vistu novietņu kompleksu un olu un olu produktu ražotni, kur kopumā būtu līdz astoņiem miljoniem vistu. Kompleksā paredzētas 18 dējējvistu kūtis, deviņas jaunputnu kūtis, olu šķirotavas ēka, barības cehs ar graudu pirmapstrādi un noliktavu, kā arī deviņi graudu torņi. Kompleksā varētu tikt izbūvēta arī biogāzes stacija. Mēslu īslaicīgās uzglabāšanas laukumu vai biogāzes ražošanas laukumu plānots izveidot 100x280 metru lielā platībā. Paredzēts, ka astoņi miljoni putnu gadā varētu saražot 259 200 tonnu mēslu. Projektu plānots īstenot divos posmos - pirmās kūtis varētu tapt līdz 2020.gada beigām, bet nākamās - līdz 2026.gada beigām.

"Gallusman" par ražotnes vietu izskata Tukuma vai Ogres novadu. Iepriekš ir izskanējusi informācija arī par Valkas novadu kā iespējamo būvniecības vietu.

Pēc "Firmas.lv" datiem, "Gallusman" pamatkapitāls ir 3000 eiro. Kompānijas kapitālā 89% pieder Nīderlandē reģistrētai kompānijai "Ovostar Union N.V. PLLC", kuras patiesā labuma guvēji ir Ukrainas pilsoņi Boriss Bieļikovs un Vitālijs Veresneko. Savukārt pārējie 11% pieder olu ražotāja "Balticovo" bijušajam vadītājam Arnim Veinbergam.