VVD: "Daugavpils ūdens" nelikumīgi izgāztās smilts nogulsnes lielu kaitējumu videi nav nodarījušas

Rīga, 5.febr., LETA. Pašvaldības kapitālsabiedrības SIA "Daugavpils ūdens" pirmdien Spaļu ielā nelikumīgi izgāztās smilts nogulsnes lielu kaitējumu videi nav nodarījušas, liecina Valsts vides dienesta (VVD) secinājumi pēc notikuma vietas apskates.

Sākotnēji par iespējamo piesārņojumu ziņots Valsts policijai (VP). Policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Anastasija Laizāne aģentūrai LETA skaidroja, ka notikuma vietā konstatēta komunālā uzņēmuma automašīna, kas izgāzusi notekūdeņus un atkritumus. Likumsargi par notikušo ziņojuši VVD inspektoriem, kuri ieradušies un sākuši par pārkāpumiem administratīvo lietvedību.

VP lietā atkal iesaistīsies, ja videi būs nodarīts liels kaitējumus, un iesaistītajām personām draudēs kriminālatbildība, taču Laizāne pieļāva, ka šajā gadījumā krimināllietas sākšana nebūs nepieciešama.

VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča aģentūrai LETA atklāja, ka no "Daugavpils ūdenim" piederoša transportlīdzekļa apkārtējā vidē izbērtas pašapkalpošanās automazgātavas un pilsētas lietus kanalizācijas kolektoru smilšu uztvērēju tīrīšanas gaitā radušās smilšu nogulsnes aptuveni divu kubikmetru apjomā. Nelikumīgā rīcība pārtraukta, bet uzņēmumam uzdots nekavējoši savākt izbērtās smilts nogulsnes un nodot tās atkritumu apsaimniekotājam. Pārkāpums fiksēts zemesgabalā, kas pieder pašvaldībai, taču šādas darbības tajā nav atļautas.

Par atklāto pārkāpumu VVD Daugavpils Reģionālā vides pārvalde uzsākusi administratīvo lietvedību, kuras laikā tiks noskaidroti lietas apstākļi. Sākotnējā notikuma vietas apskate liecināja, ka būtisks kaitējums videi nav nodarīts.

Uzņēmumā pašlaik notiek dienesta pārbaude, un uz tās laiku no amata uzdots atstādināt atbildīgo amatpersonu, kas ar savu parakstu ļāvusi veikt atkritumu izkraušanu - tehnisko direktoru -, aģentūrai sacīja pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S), pēc kura rīkojuma arī sākta pārbaude. Ar uzņēmuma vadību aģentūrai LETA ne pirmdien, ne otrdien nav izdevies sazināties.

Jau vēstīts, ka pēc iedzīvotāju sniegtās informācijas sākta pārbaude par "Daugavpils ūdens" veidotām nesankcionētām bīstamo atkritumu apglabāšanas vietām. Reaģējot uz iedzīvotāju sūdzību, Daugavpils dome sadarbībā ar VP un VVD konstatējusi, iespējams, pretlikumīgas darbības, kas piesārņo apkārtējo vidi Daugavpils administratīvajā teritorijā. Domē secināts, ka tās kapitālsabiedrība "Daugavpils ūdens" ilgākā laika periodā veidojusi nesankcionētas atkritumu apglabāšanas vietas, aprokot tajās bīstamos sadzīves atkritumus.

Pašlaik uzņēmumā notiek pārbaude.

Par tālāku rīcību domes vadība lems pēc VVD atzinuma un uzņēmuma atbildīgo amatpersonu paskaidrojumu saņemšanas.

"Daugavpils ūdens" valdē darbojas Ģirts Kolendo. Uzņēmuma apgrozījums 2017.gadā bija 5,657 miljoni eiro, bet peļņa sasniedza 444 354 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.