Konkurences padome vērtē "Kesko Senukai Latvia" apvienošanos ar "Nodus"

Rīga, 4.febr., LETA. Konkurences padome (KP) vērtē 22.janvārī saņemto apvienošanās ziņojumu par darījumu, ar kuru būvmateriālu tirgotājs "Kesko Senukai Latvia" iegūst būvmateriālu tirgotāja "Nodus" aktīvus, tostarp tirdzniecības telpas, kas atrodas tirdzniecības centrā "Nodus", Cēsu novadā, Vaives pagastā, liecina informācija KP mājaslapā.

"Kesko Senukai Latvia" darbojas būvmateriālu, mājsaimniecības, dārza un remonta preču un iekārtu mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības tirgū, bet "Nodus" darbojas būvmateriālu, mājsaimniecības un remonta preču un iekārtu, apģērbu, sporta preču, pārtikas preču un dzērienu, kā arī citu preču mazumtirdzniecības tirgū.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz trim mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, KP mājaslapā publicēta tikai pamatinformācija par apvienošanās darījumu. Plašāku informāciju par darījuma būtību var izvēlēties sniegt paši apvienošanās dalībnieki.

KP atļauja apvienošanās darījumiem nepieciešama, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 30 miljoni eiro un vismaz divu apvienošanās dalībnieku apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 1,5 miljoniem eiro.

Valstiska lielo apvienošanās darījumu kontrole nepieciešama, lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā. Tādējādi tiek saglabāts konkurences dzinējspēks, kas nepieļauj nepamatotu cenu pieaugumu, veicina izvēles un kvalitātes kāpumu, kā arī tautsaimniecības izaugsmi kopumā.

Pēc tirgus analīzes KP atļauj darījumus, kuru rezultātā netiek būtiski samazināta konkurence. Apvienošanās var tikt atļauta arī tad, ja iespējamo kaitējumu konkurencei var novērst, paredzot apvienošanās dalībniekiem saistošus noteikumus, kas regulē to darbību tirgū. Apvienošanās, kuru rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence un apvienošanās dalībnieku piedāvātie saistošie noteikumi nenovērš negatīvās sekas konkurencei, tiek aizliegtas.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "K Senukai" zīmola īpašnieces "Kesko Senukai Latvia" apgrozījums 2017.gadā bija 55,158 miljoni eiro, kas ir par 13,8% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi pieauga par 29,7% - līdz 4,61 miljonam eiro.

"Kesko" ir tirdzniecības uzņēmumu grupa ar 20 mazumtirdzniecības ķēdēm, piemēram, "K-rauta", "Rautia", "Byggmakker", "Konekesko", "Senukai", "Asko", "Sotka", "Citymarket", "Anttila", "Intersport". "Kesko" grupas uzņēmumi darbojas vairākās valstīs - Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā.

"Kesko Senukai Latvia" iekļauts "Kesko" grupā, kas Baltijas jūras reģionā aptver vairāk nekā 2000 vienota tīkla veikalu. "Kesko" koncernā ietilpst tādi uzņēmumi kā "Senuku prekybos centras", SIA "Konekesko Latvija", SIA "Daugavkrasts M", SIA "Kesko Real Estate Latvia", SIA "K Prof", SIA "K-rauta", SIA "Mežciems Real Estates", SIA "Polo LS", SIA "TP Real Estate", "Konekesko Oy", "VV-Auto Group Oy", "Konkekesko Lietuva UAB", "Konekesko Eesti AS", SIA "Baltic RED", UAB "Mokilizingas".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2017.gadā "Nodus" strādāja ar 7,349 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4,4% vairāk nekā iepriekšējā gadā, bet peļņa saruka 3,7 reizes un bija 46 773 eiro.

Kompānija reģistrēta 1994.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 385 362 eiro. Kompānijas 73,8% kapitāla pieder valdes loceklim Jurim Holstam, bet 26,2% -Krievijas pilsonim Dimitrijam Okhrimenko.