Konkurences padome atļāvusi bankai "Citadele" iegādāties 12,5% "Mobilly" kapitāldaļu

Rīga, 19.dec., LETA. Konkurences padome (KP) atļāvusi bankai "Citadele" iegādāties 12,5% mobilo pakalpojuma sniedzēja "Mobilly" kapitāldaļu, aģentūrai LETA pavēstīja KP komunikācijas speciāliste Zane Gorškova.

Viņa norādīja, ka KP nav konstatējusi iespējamu kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

"Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no tirgiem Latvijā, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams," informēja KP.

Tostarp Gorškova minēja, ka banka "Citadele" ir kredītiestāde, kas sniedz tradicionālos banku un finanšu pakalpojumus, tostarp inovatīvus maksājumu pakalpojumus, savukārt "Mobilly" piedāvā pakalpojumus tūlītējiem maksājumiem par pirkumiem Latvijā. Tūlītēju maksājumu pakalpojumi, kurā darbojas "Mobilly", ietver kontakta un bezkontakta karšu maksājumus, maksājumus ar mobilo tālruni, piemēram, ar īsziņas vai aplikācijas palīdzību, maksājumus ar aprocēm un uzlīmēm un citus.

Tāpat KP atzīmēja, ka "Mobilly" un bankas "Citadele" turpinās saimniecisko darbību kā līdz šim, integrējot "Mobilly" mobilo maksājumu pakalpojumus bankas "Citadele" grupas piedāvājumā, kā arī izstrādājot kopīgus jaunus mobilo maksājumu pakalpojumus.

"Mobilly" valdes priekšsēdētājs Valdis Bergs iepriekš sacīja, ka līdz ar šo darījumu "Mobilly" sākas jauns attīstības posms, no kura lielākie ieguvēji būs lietotnes klienti. "Sadarbojoties ar banku "Citadele", mums būs iespēja izstrādāt vēl mūsdienīgus un advancētākus finanšu tehnoloģiju risinājumus. Šis darījums neietekmēs mūsu sadarbību ar esošajiem klientiem," viņš teica.

Savukārt bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis atzīmēja, ka bankas misija ir modernizēt banku nozari un sniegt klientiem vairāk iespēju - veikt maksājumus ērtāk, ātrāk un atvieglot ikdienu. "Veicot šo investīciju "Mobilly" attīstībā, mēs esam vienojušies radīt jaunus risinājumus gan "Mobilly", gan bankas klientiem, kas padarītu esošos pakalpojumus izdevīgākus un sniegtu jaunas iespējas un ērtības abu uzņēmumu klientiem," viņš sacīja.

Šobrīd "Mobilly" kapitālā, pēc "Firmas.lv" datiem, 30,43% pieder Normundam Bergam, 26,85% pieder Jānim Bergam, 23,22% pieder Uldim Pabērzim, 10,49% pieder alternatīvo ieguldījumu fondam "ZGI-3", 5,37% - Ģirtam Slaviņam, bet 3,64% - SIA "VVMV", kuras īpašnieki savukārt ir Vilis Vītols (10%), Marta Vītola (10%), kā arī viņu bērni - Laura Bulmane (20%), Kristīne Klišāne (20%), Māra Hrgetiča (20%) un Vilis Vītols (20%). "Mobilly" reģistrēta 2003.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 476 860 eiro.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Mobilly" pērn strādāja ar 961 191 eiro apgrozījumu, kas ir par 15,4% vairāk nekā 2016.gadā, bet kompānijas peļņa saruka 5,2 reizes un bija 8032 eiro. "Mobilly" piedāvā mobilos maksājumus par precēm un pakalpojumiem Latvijas teritorijā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2018.gada septembra beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā.