papildināta, precizēta - Starp ''Rīgas satiksmes'' iepirkumu lietā aizturētajiem ir arī Kozaka savulaik vadītā uzņēmuma valdes locekle Elīna Kokina

(Papildināts virsraksts un 1.rindkopa, precizēta 1.rindkopa.)

Rīga, 13.dec., LETA. Viena no personām, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja kriminālprocesā par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) iepirkumiem, ir Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonas Vladislava Kozaka savulaik vadītā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem, Kokinai patlaban pieder SIA "TT Service", kurai savulaik piederēja 35% "Tram Servis Riga" kapitāla daļu. Kokina šajā uzņēmumā ir arī vienīgā valdes locekle. Agrāk uzņēmuma valdē bijuši Edgars Teterovskis, Kristaps Ābelis, Jānis Stupelis un Māris Timmanis.

Par vienīgo "TT Service" īpašnieci Kokina kļuva 2016.gada oktobrī, bet līdz tam viņa bija līdzīpašniece kopā ar Teterovski.

Tāpat Kokina no 2017.gada novembra līdz 2018.gada jūnijam ir bijusi valdes locekle SIA "Uranus" kuras vienīgais īpašnieks ir "TT Service". No 2017.gada jūlija līdz novembrim "Uranus" valdes loceklis bija Teterovskis.

Kokina ir arī 71,43% kapitāldaļu īpašniece SIA "Tram Serviss", kurā viņa ir arī vienīgā valdes locekle. Vēl 28,57% "Tram Serviss" kapitāldaļu īpašniece ir SIA "Alkom-Serviss", kuras vienīgais īpašnieks un valdes loceklis ir Aleksandrs Krjačeks, kurš arī aizturēts KNAB sāktajā kriminālprocesā.

2017.gadā Kokina bija valdes locekle nu jau likvidētajā uzņēmumā "Tram Servis Riga". Pārējie valdes locekļi bija Kozaks un Tadeašs Moravecs. "Tram Servis Riga" īpašnieki bija "Škoda Transportation" (51%), "TT Service" (35%) un "Alkom-Serviss" (14%).

Kā ziņots, KNAB novembrī pēc savas iniciatīvas sācis kriminālprocesu par RS iepirkumiem. Izmeklēšanā ir notikusi sadarbība arī ar Polijas Pretkorupcijas dienestu (CBA). KNAB izmeklētajā kriminālprocesā aizturētas sešas personas, savukārt CBA izmeklētajā kriminālprocesā Polijā aizturētas divas personas.

Starp KNAB aizturētajām personām ir Kokina, Kozaks un Krjačeks, kā arī RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins un uzņēmējs Māris Martinsons.

KNAB patlaban izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju nesniegs, tostarp, neatklājot Krimināllikuma pantus, pēc kuriem sākts kriminālprocess, taču apliecina, ka lietā netiek izmeklēta 800 000 eiro kukuļošana, ko savā preses paziņojumā minējis CBA, kura lietvedībā ir cits kriminālprocess.

"CBA lietvedībā ir pilnīgi cits kriminālprocess, un vienīgā saikne ar KNAB izmeklēto kriminālprocesu ir tajā, ka daļa no KNAB lietā iesaistītajām personām ir saistītas ar CBA izmeklēto lietu," norādīja birojā.

CBA paziņojumā teikts, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā. Paziņojumā norādīts, ka Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja RS.

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

LETA arhīvs liecina, ka 2016.gada oktobrī RS iepirkumā par ar ūdeņradi darbināmu transportlīdzekļu iegādi uzvarēja Polijā reģistrētais uzņēmums S.A. "Solaris Bus&Coach". Kopējā līgumcena bija 21 499 670 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Savukārt ar KNAB aizturēto uzņēmēju Martinsonu saistītā būvfirma SIA "Velve" iesaistīta RS ūdeņraža uzpildes stacijas būvniecības projektā.

Ar "Škoda Transportation" RS 2016.gadā noslēdza 62,59 miljonus eiro vērtu iepirkumu par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi. Par 52 miljoniem eiro uzņēmums tramvajus Rīgai piegādāja arī 2008.gadā.

Savukārt 2013.gadā RS noslēdza 131,64 miljonus vērtu iepirkumu ar "Škoda Electric" par 125 trolejbusu piegādi.