"Eco Baltia vide" testēs jaunus risinājums šķiroto atkritumu savākšanai lauku reģionos

Rīga, 21.nov., LETA. Vides apsaimniekošanas uzņēmums "Eco Baltia vide" testēs jaunus risinājums šķiroto atkritumu savākšanai lauku reģionos, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas preses sekretāre Daiga Buča.

Viņa informēja, ka atkritumu šķirošanas pilotprojekts decembrī notiks Pļaviņu novadā, un tā ietvaros no iedzīvotājiem viņu dzīvesvietās tiks savākts izlietotais stikla iepakojums.

"Eco Baltia vide" pilotprojekta laikā pārbaudīs, cik efektīvi un lietderīgi ir izmantot mobilo atkritumu savākšanas autobusu ikdienā šķiroto atkritumu savākšanai no lauku reģionu viensētām.

Kompānijas direktors Jānis Aizbalts atzīmēja, ņemot vērā, ka daudziem lauku iedzīvotājiem dzīvesvietu tuvumā nav konteineru atkritumu šķirošanai un nav arī transporta, lai nokļūtu līdz šķirošanas konteineriem, pārstrādei derīgie atkritumi bieži vien nogulst šķūnīšos, tiek aprakti kopā ar sadzīves atkritumiem poligonos, kā arī nonāk mežos un grāvmalās. "Tāpēc mēs sadarbībā ar SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" testa režīmā īstenosim projektu, kura laikā pie iedzīvotājiem aizbrauks busiņš un savāks nevajadzīgo stikla iepakojumu," viņš sacīja.

Aizbalts piebilda, ka šādi mobilie autobusi veiksmīgi strādā, piemēram, lielgabarīta atkritumu savākšanai, taču izlietotā iepakojuma savākšanā no privātmājām šāds risinājums līdz šim nav īstenots.

Stikla savākšanas akcija no privātmājām Pļaviņu novadā notiks decembrī. Iedzīvotāji aicināti līdz 10.decembrim pieteikt stikla iepakojuma izvešanu pa tālr.65133060 vai e-pastā - komunalie_pakalpojumi@plavinas.lv. Par konkrētu laiku, kad notiks stikla izvešana, iedzīvotājus plānots informēt decembra vidū.

Kompānijā arī atzīmēja, ka stikla iepakojums ir smagākā frakcija sadzīves atkritumos, ko var veiksmīgi pārstrādāt, saudzējot dabas resursus jauna iepakojuma ražošanai. Kopumā Latvijā tirgū gada laikā nonāk gandrīz 55 000 tonnu stikla pudeļu un burku, bet tikai 36 000 tonnas tiek sašķirotas un nonāk pārstrādē.

"Eco Baltia vide" reģistrēta 1996.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 203 470 eiro, un tas pieder "Eco Baltia grupa". "Eco Baltia vide" apgrozījums 2017.gadā bija 12,221 miljons eiro, bet peļņa - 1,194 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" dati.