Pērn mežsaimniecības nozarē līdera pozīcijas saglabā "Latvijas valsts meži"

Rīga, 1.nov., LETA. Pagājušajā gadā mežsaimniecības un mežistrādes nozares uzņēmumu topa līderpozīcijas ar 275,83 miljonu eiro apgrozījumu saglabājis valsts mežu apsaimniekotājs "Latvijas valsts meži" (LVM), kas līderpozīcijas šajā topā ieņēma arī gadu iepriekš, liecina SIA "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2018".

Uzņēmums aizvadītajā gadā par 7,4% kāpinājis apgrozījumu, savukārt tā peļņa pieauga par 28,8%, sasniedzot 65,209 miljonus eiro.

Tikmēr Latvijas lielākais kokapstrādes uzņēmums "Latvijas finieris" šogad šajā topā ierindojies otrajā vietā ar 224,49 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,59% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt skaidu plākšņu ražotājs "Kronospan Rīga" ierindojas trešajā vietā ar 186,823 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,7% vairāk nekā gadu iepriekš. Iepriekšējā gadā šie abi uzņēmumi šajā topā netika ierindoti, jo tika iekļauti atsevišķi kokapstrādes, pārstrādes un papīra ražošanas nozares topā.

Mežistrādes uzņēmums AS "Pata" šajā topā ierindojas ceturtajā vietā ar 163,63 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 18,61% vairāk nekā gadu iepriekš. Gadu iepriekš uzņēmums topā ierindojās otrajā vietā.

Piektajā vietā topā ierindojies kokmateriālu tirgotājs "United Panel Group Europe" ar 69,914 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 22,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet sestajā vietā - kokapstrādes uzņēmums "Byko-Lat" ar 68,706 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 12,4% vairāk nekā gadu iepriekš. Tiem seko kokmateriālu ražotājs un tirgotājs "AKZ" ar 65,325 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,7% vairāk nekā gadu iepriekš un kokrūpniecības uzņēmums "Gaujas koks" ar 60,838 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7,5% mazāk nekā gadu iepriekš. Arī šie uzņēmumi pirms gada netika iekļauti šajā topā, bet atsevišķi kokapstrādes, pārstrādes un papīra ražošanas nozares topā.

Tāpat topā pirms gada netika iekļauts kokapstrādes uzņēmums "Vika Wood", kas šogad ierindojies mežsaimniecības un mežistrādes nozares uzņēmumu topa devītajā vietā ar 58,657 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,7% mazāk nekā gadu iepriekš un kokapstrādes uzņēmums "Rettenmeier Baltic Timber", kas noslēdz šo topu ar 57,723 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 19,7% vairāk nekā gadu iepriekš. Šie uzņēmumi pirms gada bija iekļauti atsevišķi kokapstrādes, pārstrādes un papīra ražošanas nozares topā.

Līdz ar to uzņēmumu pozīciju izmaiņas šajā topā nevar salīdzināt ar gadu iepriekš.

"Latvijas biznesa gada pārskata" kārtējā izlaidumā iekļautas veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats un detalizēti nozaru uzņēmumu saraksti.

https://infogram.com/lielakie-mezsaimniecibas-uznemumi-1hnq411vrwmp43z?live