Konkurences padome atļāvusi apvienoties Lietuvas elektronisko preču tirgotājiem "ACC Distribution" un "ACME Europe"

Rīga, 22.okt., LETA. Konkurences padome atļāvusi apvienošanos, ar kuru Lietuvā reģistrētā kompānija "ACC Distribution" kļūst par Lietuvas elektropreču tirgotāja "ACME Europe" kapitāldaļu īpašnieci, aģentūrai LETA pavēstīja Konkurences padomes komunikācijas speciāliste Zane Gorškova.

Viņa norādīja, ka Konkurences padome nekonstatēja iespējamu kaitējumu konkurencei Latvijā, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu. 

Abi apvienošanās dalībnieki ir Lietuvas komercsabiedrības, bet tiem ir saistītās komercsabiedrības Latvijā, tāpēc apvienošanās bija paziņojama un izvērtējama arī Latvijas Konkurences padomei. "ACC Distribution" pieder SIA "ACC Distribution", kuras darbības veids ir datortehnikas, datorpiederumu un datu nesēju vairumtirdzniecība, kā arī pastarpināti tai pieder SIA "Servisa ICT", kura nodarbojas ar informāciju tehnoloģiju (IT) preču, mājas elektronikas un sadzīves preču remontu. Savukārt "ACME Europe" pieder SIA "ACME Latvija", kuras darbības veids ir mājsaimniecības elektronisko preču vairumtirdzniecība.

Konkurences padome secinājusi, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis elektronisko preču vairumtirdzniecības tirgū Latvijā.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Tādējādi Konkurences padome nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu. 

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Servisa ICT" pērn strādāja ar 178 731 eiro apgrozījumu, kas ir par 4,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet tās zaudējumi saruka par 39,2% un bija 37 976 eiro. Kompānija reģistrēta 2007.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 2845 eiro.

"ACC Distribution" pērn strādāja ar 662 585 eiro apgrozījumu, kas ir par 20% vairāk nekā 2016.gadā, bet peļņa samazinājās 35,8 reizes un bija 1449 eiro. Kompānija reģistrēta 1996.gada martā, un tās pamatkapitāls ir 139 441 eiro.

Savukārt "ACME Latvija" pērn strādāja ar 1,539 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,1% vairāk nekā gadu iepriekš, bet cieta zaudējumus 178 082 eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš. Kompānija reģistrēta 2009.gada martā, un tās pamatkapitāls ir 2845 eiro.