Sāk vērtēt Tukuma novadā iecerētās olu ražotnes būvniecības ietekmi uz vidi

Rīga, 16.okt., LETA. Ir sākta ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra un sākotnējā sabiedriskā apspriešana par vistu novietņu kompleksa izveidi Tukuma novada Jaunsātu pagastā, aģentūra LETA uzzināja novada pašvaldībā.

SIA "Gallusman" nekustamajā īpašumā "Karjeras" Jaunsātu pagastā iecerējusi izveidot vistu novietņu kompleksu un olu un olu produktu ražotni, kur kopumā būtu līdz astoņiem miljoniem vistu. Kompleksā paredzētas 18 dējējvistu kūtis, deviņas jaunputnu kūtis, olu šķirotavas ēka, barības cehs ar graudu pirmapstrādi un noliktavu, kā arī deviņi graudu torņi.

Kompleksā varētu tikt izbūvēta arī biogāzes stacija. Mēslu īslaicīgās uzglabāšanas laukumu vai biogāzes ražošanas laukumu plānots izveidot 100x280 metru lielā platībā. Paredzēts, ka astoņi miljoni putnu gadā varētu saražot 259 200 tonnas mēslu.

Projektu plānots īstenot divos posmos - pirmās kūtis varētu tapt līdz 2020.gada beigām, bet nākamās līdz 2026.gada beigām.

Uzņēmuma publiskotā dokumentācija liecina, ka Tukuma novadā plānots ražot čaumalu olas, šķidros un sausos olu produktus, putnu barību. Projekts plānots kā bezatkritumu ražošana, piemēram, olu čaumalas, kas radīsies olu pārstrādes procesā, paredzēts realizēt kā augsnes mēslojumu kopā ar putnu mēsliem, putni, kas pārtraukuši dēt, tiks pārdoti gaļas pārstrādes uzņēmumiem.

Rakstiskus priekšlikumus par plānoto darbību līdz 6.novembrim var iesniegt Vides pārraudzības valsts birojā. Savukārt plānotās darbības sākotnējā sabiedriskās apspriešanas sanāksme notiks 29.oktobrī plkst.10 Jaunsātu pagasta tautas namā.

Jau vēstīts, ka, lai veiktu atkārtotu īpašumu novērtēšanu, Tukuma novada dome pagājušajā nedēļā ārkārtas sēdē lēmusi pārtraukt divu zemesgabalu izsoli Jaunsātu pagastā, ko uzņēmumu grupa "OvoStar Union" no Ukrainas izskata kā iespējamo vietu olu rūpnīcas izveidei. Domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Volfs ("Tukuma pilsētai un novadam") informēja, ka līdz noteiktajam laikam izsolei pieteikušies divi pretendenti, bet SIA "Gallusman", kas zemesgabalus noskatījusi olu ražotnei, dalību izsolē atteica, kamēr nav izstrādāts ietekmes uz vidi novērtējums. Vienlaikus domes priekšsēdētāja vietnieks norādīja, ka abi pretendenti, kas vēlējušies piedalīties izsolē, izpildījuši izsoles noteikumu prasības.

Lai arī domes opozīcijas deputāti sēdē norādīja, ka, pārtraucot izsoli, dome pārkāps tiesiskās paļāvības principu attiecībā uz tiem pretendentiem, kas bija gatavi piedalīties izsolē, atsaucoties uz uzņēmuma vēstuli un arī opozīcijas deputātu pārmetumiem par zemu izsoles sākumcenu, "lai respektētu iedzīvotāju viedokli un novērstu spekulācijas un dezinformāciju", Volfs aicināja pārtraukt izsoli, lai varētu veikt atkārtotu īpašuma novērtēšanu. Viņš uzsvēra, ka, rīkojot pirmo izsoli, "nekādi likuma pārkāpumi nav notikuši".

Iepriekš dome noteikusi, ka uz divām izsolāmām zemes vienībām, kuru kopējā platība ir ap 90 hektāriem, jāizveido ražošanas objekts ar vismaz 150 jaunām darba vietām. Vairāki deputāti domes sēdē gan pauda, ka, nosakot izveidojamo darba vietu skaitu, dome ierobežo citu pretendentu iespējas un izsoles noteikumus pielāgo tieši olu ražotāja vajadzībām.

Atbilstoši sertificēta vērtētāja SIA "Interbaltija" novērtējumam izsolāmo zemes vienību tirgus vērtība noteikta 69 400 eiro. Savukārt izsoles sākumcena noteikta 70 000 eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka Tukuma novada dome maija sākumā saņēmusi "Gallusman" iesniegumu ar lūgumu sniegt atbalstu saistībā ar plānotām uzņēmumu grupas "OvoStar Union" investīcijām jaunas olu un olu produktu ražošanas vietas izveidei Latvijā, un Tukuma novada dome investora ideja konceptuāli atbalstīja. Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") gan uzsvēra, ka vēl droši nav zināms, vai par ražotnes vietu tiks izvēlēts tieši Tukuma novads.

Ražotnes izveidei "OvoStar" plāno izmantot četrus zemesgabalus, un divi no tiem pieder pašvaldībai. Lukmans uzsvēra, ka uzņēmuma iecere atbilst teritorijas plānojumam.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmums "Gallusman", kas pieder Nīderlandē reģistrētajam "OvoStar Union N.V. PLLC" un Latvijas pilsonim Arnim Veinbergam, dibināts 2015.gadā. Uzņēmums nodarbojas ar rūpnieciskos iekārtu uzstādīšanu.