FKTK piemērojusi soda naudu "LatCard" un kompānijas vadītājai izteikusi brīdinājumu par pārkāpumiem iekšējās kontroles sistēmā

Rīga, 5.okt., LETA. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi soda naudu AS "LatCard" 9825 eiro apmērā, kā arī kompānijas valdes priekšsēdētājai Nataļjai Junelei, kura ir atbildīga par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomu, izteikts brīdinājums, aģentūrai LETA pavēstīja komisijā.

FKTK pavēstīja, ka komisija, "LatCard" un Junele ir noslēgušas trīspusējo administratīvo līgumu, cita starpā vienojoties par veicamajiem uzlabojumiem elektroniskās naudas iestādes iekšējās kontroles sistēmā, novēršot FKTK pārbaudē konstatētos trūkumus. Vienlaikus visas trīs iesaistītās puses panākušas vienošanos par to, ka "LatCard' tiek piemērota soda nauda 9825,26 eiro apmērā, savukārt Junelei tiek izteikts brīdinājums.

"LatCard" pārbaudē FKTK konstatējusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un tam pakārtoto normatīvu pārkāpumus, tostarp "LatCard" nebija pievērsusi pietiekamu uzmanību klientu veiktajiem sarežģītiem, savstarpēji saistītiem darījumiem, kuriem šķietami nav ekonomiska vai nepārprotami tiesiska mērķa. Tāpat "LatCard" nebija savlaicīgi ieguvusi dokumentus un informāciju par klientu saimniecisko/personisko darbību, tostarp to veiktajiem darījumiem tādā apmērā, lai pārliecinātos, ka tie nav uzskatāmi par aizdomīgiem, nav iesniegusi ziņojumus Kontroles dienestam par neparastiem un aizdomīgajiem darījumiem, tādējādi nenodrošinot pietiekami efektīvu iekšējās kontroles sistēmas darbību atbilstoši likuma prasībām.

Administratīvajā līgumā FKTK un "LatCard" ir vienojušās par turpmākajiem pasākumiem, ko "LatCard" apņemas noteiktajos termiņos pilnībā izpildīt, lai novērstu pārbaudē konstatētos pārkāpumus, pilnveidotu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmu un stiprinātu tās darbības efektivitāti. FKTK uzraudzīs, vai "LatCard" pilda līgumā ietvertās apņemšanās tajā noteiktajos termiņos un apmērā.

"LatCard" reģistrēta 2011.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,55 miljonu eiro apmērā. Savukārt kompānijas patiesā labuma guvējs, pēc "Firmas.lv" datiem, ir Izraēlas pilsonis Dmitrijs Rubinovs. 2017.gadā "LatCard" apgrozījums bija 262 007 eiro apmērā, bet zaudējumi - 249 033 eiro apmērā.