Veselības IT uzņēmumi vienojušies par sava veselības portāla "Tava eVeselība" izveidi

Rīga, 20.sept., LETA. Veselības informāciju tehnoloģiju (IT) uzņēmumi "Blue Bridge Technologies" un "Meditec" vienojušies sadarboties, lai 2019.gadā sāktu piedāvāt vienotu portālu "Tava eVeselība", kura sistēmas pilnveidē tuvāko trīs gadu laikā plāno investēt teju miljonu eiro, aģentūru LETA informēja "Tava eVeselība" pārstāvis Kārlis Sils.

Līdz šim "Meditec" ir izveidojis savu pacientu pieraksta portālu "Eveselibaspunkts.lv", savukārt "Blue Bridge Technologies" pacientu pieraksta sistēmu "Piearsta.lv". Abi portāli patlaban vairāk nekā 80 000 lietotāju nodrošinot e-pakalpojumus medicīnas iestādēs. Lai izveidotu digitālu veselības aprūpes sistēmu, kas arī ievērojami samazinātu ambulatorās rindas uz valsts pakalpojumiem, abi uzņēmumi sadarbosies un turpmāk nozares attīstību veidos zem vienota nosaukuma "Tava eVeselība".

"Blue Bridge Technologies" valdes priekšsēdētājs Jānis Rancāns norādīja, ka līdz šim abi uzņēmumi Latvijas e-veselības izstrādē un pilnveidē ir ieguldījuši vairāk nekā piecus miljonus eiro. "Mums ir kopīgs mērķis un viens no veidiem, kā turpināt izaugsmi, ir sadarbība, tādēļ esam dibinājuši "Tava eVeselība". Kamēr valsts e-veselības sistēmā patlaban faktiski darbojas tikai divas funkcijas - e-recepte un e-darba nespējas lapa, privātajā sektorā varam piedāvāt gatavu, cilvēkiem saprotamu un viegli izmantojamu e-veselības sistēmu," skaidroja Rancāns.

"Meditec" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Sils atzīmēja, ka "Tava eVeselība" pacientu un medicīnas iestāžu rokās nonāks 2019.gadā. "Portāls spēs piedāvāt tādas funkcijas kā e-pieraksts pie vairāk nekā 6000 ārstu no 300 veselības iestādēm, e-receptes, e-darba nespējas lapas, izrakstus, vakcinācijas žurnālu, iespēju apmaksāt veselības pakalpojumus, izmaksas deklarēt Valsts ieņēmumu dienestā un vēl daudzas citas, kuras valsts e-veselība vēl tikai būvē vai paredz nodrošināt," sacīja Sils.

Vienlaikus Sils norādīja, ka, lai gan komunikācija un sadarbība ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu ir uzlabojusies, redzams, ka tempi, kādā tuvākajā nākotnē e-veselības pieejamību iespējams attīstīt, ir nesalīdzināmi - "kamēr privātajā sektorā braucam velomaratonā, valsts izvēlas izgudrot vēl vienu riteni". "Perspektīvas ir milzīgas un, tikai sadarbojoties nozares labākajiem speciālistiem, varam izveidot pacientiem ērtāko risinājumu," atzina Sils.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Meditec" pērn strādāja ar 1,297 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 30,3% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa saruka 3,3 reizes un bija 29 572 eiro.

Kompānija reģistrēta 1999.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 2828 eiro. Kompānijas 66,34% kapitāls pieder Silam, bet 33,66% pieder valdes loceklim Mārim Zvirgzdiņam.

"Blue Bridge Technologies" pērn strādāja ar 497 658 eiro apgrozījumu, kas ir par 28,8% mazāk nekā gadu iepriekš, bet zaudējumi pretēji iepriekšējā gada peļņai bija 26 608 eiro.

Kompānija reģistrēta 2007.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 238 912 eiro. Kompānijas 26,67% kapitāla pieder KS "BaltCap Latvia Venture Capital Fund", 26,51% - Andrejam Satrodam, 24,27% - KS "AIF Imprimatur Capital Technology Venutre Fund", 12,27% - Lietuvas pilsonim Staņislavam Zbigņevam Gulbinovičam, 5,89% - Leonīda, Paturskim un 4,4% kapitāla pieder "AIF Imprimatur Capital Seed Fund".