"Latvijas Vēstneša" darbības nodrošināšanai nākamajos trīs gados nepieciešami 2,25 miljoni eiro

Rīga, 18.sept., LETA. Lai nodrošināta oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" turpmāku darbību, nākamajos trīs gados no valsts budžeta ir nepieciešami 2 256 070 eiro, teikts Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotajā ziņojumā, ko šodien prezentēs Ministru kabineta sēdē.

Tajā skaidrots, ka 2017.gadā izdevējs darbojies ar 254 529 eiro lieliem zaudējumiem, kas segti no "Latvijas Vēstneša" uzkrājumiem, savukārt 2018.gadā prognozēts, ka izdevēja ieņēmumi turpinās samazināties un plānoto zaudējumu segšanai būs nepieciešami 723 222 eiro.

Ņemot vērā pieaugošos zaudējumos, pastāv nopietns risks, ka izdevējs jau nākamgad nespēs īstenot savus uzdevumus, tostarp normatīvo aktu publicēšanu un konsolidēšanu, skaidro TM.

Informatīvajā ziņojumā arī norādīts, ka 2017.gadā starptautiskā auditorkompānija SIA "Pricewaterhouse Coopers" veica vispārīgu izdevēja efektivitātes, lietderības un atbilstības izvērtējumu. Galā ziņojumā auditorkompānija norādīja, ka analīzes rezultātā nav konstatētas pazīmes, kas liecinātu par esošo resursu neefektīvu izmantošanu.

Oficiālais izdevējs līdz šim savas funkcijas ir pildījis no pašu ienākumiem, kas gūti no maksas par oficiālo publikāciju, juridiskās literatūras un žurnāla "Jurista Vārds" izdošanas, skaidrots ziņojumā.

Oficiālo publikāciju ievietošanai noteiktas maksas dēļ ir izveidojusies tendence izvairīties no informācijas publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", grozot normatīvos aktus vai arī nepildot tajos paredzēto informācijas publicēšanas pienākumu, skaidro TM. "Šī tendence apdraud ne tikai oficiālā izdevēja funkciju izpildes iespējamību, bet arī Satversmes 90. pantā garantēto tiesību ikvienam zināt savas tiesības īstenošanu," bažas pauž TM.

Ārējo normatīvo aktu izmaiņu rezultātā par maksu publicējamo oficiālo paziņojumu nomenklatūra un attiecīgi izdevēja ieņēmumi ir ievērojami samazinājušies, bet bez maksas publicējamo oficiālo paziņojumu apjoms turpina palielināties, uzsvērts ziņojumā.

Informatīvajā ziņojumā arī skaidrots, ka finansējuma saņemšanas gadījumā tiks nodrošināta sabiedrības informēšana par tās tiesībām un pienākumiem, iespēja pilnībā atteikties no maksas par oficiālo publikāciju ievietošanu, iespēja visus pašvaldību saistošos noteikumus publicēt vienviet, kā arī sistematizēt tos vietnē "www.likumi.lv". Tāpat tiks nodrošināts, ka sabiedrībai svarīgā informācija ir pieejama ilgtermiņā un bez maksas.

Jau vēstīts, ka pērn valsts oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" apgrozījums bija 1,569 miljoni eiro, kas ir par 11,8% mazāk nekā 2016.gadā, savukārt tā zaudējumi pieauga 14,6 reizes un bija 254 529 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".