"Baltic Agro": Minerālmēslu cenas aug un pagaidām tām ir tendence turēties stabili augstu

Rīga, 10.sept., LETA. Minerālmēslu cenas aug un pagaidām tām ir tendence turēties stabili augstu, intervijā aģentūrai LETA sacīja graudu iepircēja, agroķīmijas un lopbarības tirgotāja "Baltic Agro" valdes loceklis Ainars Upmanis.

"Tendences [minerālmēslu tirgū] ir zemniekiem ne visai labvēlīgas, jo cenas aug. Tās sāka augt jau šā gada aprīlī maijā. Šis gads varētu būt tāds, ka graudu masa ir salīdzinoši maza, cena graudiem ir laba, bet minerālmēslu cenas ir salīdzinoši augstas. Varbūt augsto minerālmēslu cenu zināmā mērā spēj kompensēt labās graudu cenas. Tas zemniekam pašam jārēķina," sacīja Upmanis, piebilstot, ka pagaidām minerālmēslu cenas Latvijā turas stabili augstu.

Viņš pieļāva, ka minerālmēslu cenas kādu laiku turēsies augstu, taču pēc pieredzes to kāpumam seko kritums. Piemēram, šo biznesu var ļoti ietekmēt Ķīnas vai Indijas tirgus, kuri var pieņemt lēmumu vairs neimportēt kādas minerālmēslu kategorijas. "Atliek vienai valstij pieņemt attiecīgo lēmumu, un ražotājam jādomā, kur likt saražoto, un tirgū notiek izmaiņas. Katra piegāde var notikt par savu cenu, un cenu līmeņi var ļoti atšķirties," sacīja Upmanis, atgādinot, ka minerālmēslu cenu politiku diktē lielie Eiropas un pasaules spēlētāji.

Komentējot Latvijā pēdējos desmit gados patērēto minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu apjomu, Upmanis norādīja, ka tas ir audzis par apmēram 15%, jo zemnieki kļūst profesionālāki un tehnika modernāka. "Pēdējos gados tirgus ir sasniedzis zināmu paritāti, un atbilstoši pašreizējai tirgus profesionalitātei tas ir nostabilizējies. Iespējams, šis gads apjomus arī nedaudz piebremzēs, jo minerālmēslu un aizsardzības līdzekļu iegāde ir saistīta ar pietiekami lielām investīcijām," sacīja "Baltic Agro" valdes loceklis.

Viņš piebilda, ka Latvijā ir reģioni, kur jau trešā sezona pēc kārtas nav sevišķi veiksmīga klimatisko apstākļu dēļ. "Daudziem saimniekiem pēdējie gadi ir bijuši sarežģīti, līdz ar to viņi meklē iespējas ietaupīt un izvēlas lētākas tehnoloģijas - vai nu lētākus minerālmēslus, vai tos lieto mazāk. Attiecīgi ir gaidāma klimatisko apstākļu atspoguļošanās arī šajā tirgū. Nebūtu pārsteigts, ja nākamajā gadā redzētu nelielu kritumu," pieļāva Upmanis.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Baltic Agro" pērn strādāja 132,418 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,6% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 8,9% un bija 2,699 miljoni eiro.

"Baltic Agro" dibināts 1994.gadā un tā pamatkapitāls ir 3,802 miljoni eiro. "Baltic Agro" pilnībā pieder Dānijas vadošajam lauksaimniecības uzņēmumu kooperatīvam "DAVA Agravis International Holding", kas apvieno vairākus desmitus tūkstošu fermeru un lauksaimniecības produktu ražotāju firmu.

Pilnu interviju lasiet http://www.leta.lv/plus/133EFA72-4A8D-0645-3C97-19FD5CB4B964/.