Atkritumu izvešanu Mazsalacas novadā bez konkursa atkal uztic ZAAO

Rīga, 22.aug., LETA. Atkritumu apsaimniekošanu Mazsalacas novadā arī turpmāk nodrošinās pašvaldību SIA "ZAAO", nerīkojot iepirkumu, lēmuši novada domes deputāti.

Pašlaik novadā spēkā ir līgums, kas noslēgts 2013.gadā, taču tā darbības termiņš ir līdz gada beigām. Izvērtējot iepriekšējo sadarbību, nolemts slēgt ar "ZAAO" jaunu līgumu uz septiņiem gadiem.

Pašvaldība uzskata, ka līdzšinējā līguma darbības laikā "ZAAO" darbība ir novērtējama kā pozitīva. Mazsalacas novada teritorijā pilnībā ieviesta atkritumu dalītās vākšanas sistēma, izveidojot un nodrošinot eko laukuma darbību Pērnavas ielā 16, Mazsalacā, izveidojot 12 eko punktus un veicot citas darbības. Pašvaldība neesot arī saņēmusi pamatotas un būtiskas sūdzības par "ZAAO" darbību novada teritorijā.

ZAAO pilnībā pieder pašvaldībām, kas deputātiem ļāva izvēlēties to kā pakalpojumu sniedzēju, nerīkojot konkursu, kā to paredz Publisko iepirkumu likuma izņēmumi.

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums pieder 28 Vidzemes un Latgales pašvaldībām, lielākās akciju daļas īpašnieks ir Valmieras pašvaldība. Pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 6 205 444 eiro, bet zaudējumi bijuši 93 770 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.

Kā ziņots, šā gada 21.martā Konkurences padome (KP) piemēroja vairākām pašvaldībām piederošajam atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam "ZAAO" naudas sodu 36 665 eiro apmērā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. KP konstatēja, ka atkritumu apsaimniekotājs saviem klientiem uzspiedis nepamatotus sadarbības nosacījumus un par vienādiem pakalpojumiem piemērojis atšķirīgu samaksu.

KP vēstīja, ka lietas izpētes gaitā tā izvērtēja "ZAAO" darbības kopš 2010.gada attiecībā uz tās klientiem - iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekotājiem, kuriem nepieciešams izmantot "ZAAO" apsaimniekotos atkritumu dalītās vākšanas laukumus. Ņemot vērā, ka 28 pašvaldībām piederošais uzņēmums ir dominējošā stāvoklī Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionā, kā arī lietā konstatētos faktus, KP secināja, ka "ZAAO" īstenotās darbības uzskatāmas par ļaunprātīgu tirgus varas izmantošanu.