Vidzemes slimnīcā asi izjūt kvotu trūkumu datortomogrāfijas veikšanai

Rīga, 22.aug., LETA. Visasāk medicīniskajā iestādē izjūtams valsts piešķirto kvotu trūkums datortomogrāfijas veikšanai, aģentūrai LETA pastāstīja Valmieras un Valkas novada pašvaldību SIA "Vidzemes slimnīca" valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs.

Komentējot kvotu pietiekamību un attiecīgo speciālistu pieejamību, slimnīcas vadītājs klāstīja, ka situācija atšķiras atkarībā no nepieciešamā pakalpojuma. Piemēram, garas rindas veidojas, lai saņemtu neirologa vai endokrinologa konsultāciju, jo šo speciālistu slimnīcā trūkst, lai gan kvotu ir pietiekami. Otrādi ir, piemēram, ar datortomogrāfiju, kas ir dārgs izmeklējums. Uz to veidojas rindas tieši kvotu trūkuma dēļ. Iespējams, šogad slimnīca saņems papildu finansējumu šī pakalpojuma piedāvāšanai, bet gadījumā, ja tas netiks nodrošināts, pašlaik ierasto astoņu līdz desmit izmeklējumu dienā vietā gada beigās slimnīca varēs sniegt vien trīs līdz četrus šādus izmeklējumus.

"Protams, galvenais dzinulis ir darba samaksa, bet nepieciešami arī citi labumi. Ārsti vēlas strādāt arī mūsdienīgā darba vidē," komentējot speciālistu piesaistes problēmas, klāstīja Muskovs.

Slimnīca, lai palielinātu personāla pieejamību, speciālistiem piedāvā segt ceļa izdevumus, topošajiem speciālistiem tiek piedāvātas pašvaldības stipendijas, apmaksātas rezidentūras vietas, pašvaldības dzīvokļi. Tāpat slimnīca cer uz Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem, kas paredzēti ārstu pārvilināšanai uz reģioniem. Muskovs klāstīja, ka aktuāls arī medicīnas māšu trūkums, īpaši stacionārā.

Slimnīcas vadītājs ir gandarīts, ka iestāde spēj atjaunot aprīkojumu un telpas, arī tuvākajā laikā ar ES atbalstu plānots iegādāties jaunas iekārtas. Līdzekļus materiāltehniskās bāzes uzlabošanai slimnīca atvēlot katru gadu.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Vidzemes slimnīcas apgrozījums pērn bijis 13,420 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 598 303 eiro.

LETA jau vēstīja, ka iepriekš Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" atzina, ka ārstu trūkums un vājais medicīnisko iekārtu resurss neļauj izpildīt valsts nodrošinātās kvotas uz izmeklējumiem, lai gan tās ir pietiekamā daudzumā. Viņš atzina, ka valsts kvotu daudzviet netrūkst, bet trūkst ārstu un ir ļoti vājš slimnīcas medicīnisko iekārtu resurss.

"Slimnīca gribētu veikt vairāk izmeklējumu, bet to liedz novecojusi aparatūra, kas ilgstoši nav atjaunota. Turklāt tā ik pa brīdim iziet no ierindas. Tad iestājas dīkstāve un cieš pacients, jo izmeklēšanu esam spiesti pārcelt uz citu dienu. Šīs lietas mēs šobrīd mēģinām risināt," sacīja Paeglītis.