"Bio-Venta" pirmajā pusgadā saražojusi par 50% vairāk biodīzeļdegvielas nekā gadu iepriekš

Rīga, 10.aug., LETA. Biodīzeļdegvielas ražotājs SIA "Bio-Venta" šogad pirmajā pusgadā saražojis par 50% vairāk biodīzeļdegvielas nekā gadu iepriekš, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas īpašnieka SIA "VK tranzīts" sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Bernšteina.

Viņa norādīja, ka ražošanas apmēru pieaugumu ietekmēja vairāku apstākļu kopums. "Kompānijas pirmā pusgada rezultātus ietekmēja produkcijas pieprasījuma nostabilizēšanās jaunajos tirgos, ka arī kopējā tirgus konjunktūra. Būtisku loma bija kvalitatīvu izejvielu pieejamībai un patērētāju aktivitātēm. Tika veiktas arī investīcijas ražošanas procesu efektivitātes uzlabošanā," teica Bernšteina.

Savukārt "Bio-Venta" valdes loceklis Zigurds Erciņš atzīmēja, ka šogad uzņēmums plāno strādāt ar 80% jaudu, divkāršojot iepriekšējo divu gadu darba apmēru. "Ražotnes maksimālā ražošanas jauda ir 100 000 tonnu biodīzeļdegvielas gadā. Strādājot ar pilnu jaudu, "Bio-Venta" varētu saražot 12% no Latvijā patērētās dīzeļdegvielas, kas pašlaik tiek importēta," viņš piebilda.

Tāpat Erciņš norādīja, ka "Bio-Venta" sadarbības partneri ir lielākie degvielas vairumtirgotāji un mazumtirgotāji Latvijā un Baltijas valstīs. "Eksportējam biodīzeļdegvielu arī uz Skandināvijas valstīm, kur to patērē visu gadu. Rapšu pārstrādes rezultātā rodas rapšu rauši, kas ir proteīniem bagāts produkts. Šo produktu eksportējam uz Skandināvijas valstīm, kur to izmanto kā barību zivīm, govīm un vistām," viņš sacīja.

Kompānijā minēja, ka biodīzeļdegviela ražotnē Ventspilī, kas ir lielākais biodīzeļdegvielas ražošanas un pārkraušanas komplekss Baltijas valstīs, tiek gatavota no iepirktas rapšu eļļas un "Bio-Venta" rūpnīcā pārstrādātiem rapšiem. Rapsis pārsvarā tiek iepirkts no vietējiem zemniekiem, lauksaimniecību kooperatīviem un graudu vairumtirgotājiem - tieši vai pastarpināti rapsis tiek iepirkts aptuveni no 300 saimniecībām.

2017.gadā "Bio-Venta" strādāja ar 66,005 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 18,6% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt uzņēmuma zaudējumi pieauga par 53,1% un bija 4,831 miljons eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Bio-Venta" nodarbojas ar biodīzeļdegvielas un rapšu eļļas ražošanu. Uzņēmums komercreģistrā iegrāmatots 2004.gada oktobrī, un tā pamatkapitāls ir 51,734 miljoni eiro. "Bio-Venta" pieder kompānijai "VK tranzīts".