Uzņēmumu reģistra datu atkalizmantotāji vairs nevarēs saņemt fizisko personu datus saturošu informāciju

Rīga, 1.aug., LETA. Uzņēmumu reģistra (UR) datu atkalizmantotājiem no šodienas būs liegta iespēja saņemt dokumentus, kas satur fizisko personu datus, paredz iepriekš valdībā atbalstītie noteikumi par UR informācijas izsniegšanas un citiem maksas pakalpojumiem.

Patlaban UR informācijas atkalizmantotāji ir SIA "Lursoft IT", SIA "Firmas.lv", SIA "Crefo Rating" un AS "Kredītinformācijas birojs".

Tieslietu ministrijā (TM) skaidroja, ka praksē bieži vien ir situācijas, kad UR iesniedzamie dokumenti satur vairāk informācijas nekā nepieciešams. Kopā UR pārziņā esošajos reģistros tiek iesniegti vairāk nekā 128 dokumentu veidu. No tiem katrs dokumenta veids var saturēt ierobežotas pieejamības informāciju, piemēram, tādus fiziskās personas datus, kas nav ieraksts publiskā reģistrā vai pārmērīgus personu datus, kuri nav nepieciešami UR tā funkciju veikšanai, piemēram, dzīvesvietas adreses vai pases dati, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem tie nav jāiesniedz UR.

Lai nodrošinātu fizisko personu datu aizsardzības prasības, noteikumi paredz, ka no UR vestajiem reģistriem daļu dokumentu turpmāk varēs saņemt tikai pēc pamatota pieprasījuma saņemšanas, izņemot tiesībsargājošās iestādes, ņemot vērā to darbību regulējošajos normatīvajos aktos noteikto kompetenci un tiesības.

"Ņemot vērā, ka publiskajā daļā iekļautie dokumenti jebkurā gadījumā var saturēt personu datus, noteikumi paredz ierobežot piekļuvi UR vestajos reģistros iekļautajiem dokumentiem informācijas atkalizmantotājiem. Ņemot vērā, ka arī publiskās daļas dokumenti var saturēt personas datus, kuri nav ierakstāmi UR vestajos reģistros un līdz ar to padarāmi vispārpieejami, nebūtu pieļaujama attiecīgo personu datu plašāka apstrāde, jo īpaši komerciālos nolūkos un tehnoloģiski ērti apstrādājamā veidā, ko nodrošina UR informācijas atkalizmantotāji," atzina ministrijā.

TM piebilda, ka UR saņemtas vairākas sūdzības, iesniegumi vai cita veida informācija, kur norādīts uz UR regulārās informācijas saņēmēju pārmērīgu datu apstrādi atkalizmantošanas nolūkā. Proti, ka UR regulārās informācijas saņēmēju sniegtajos pakalpojumos dažādos laika posmos bijuši pieejami dažādi dokumenti, kuri satur arī ierobežotas pieejamības informāciju, kā piemēram ziņas par biedrību biedriem vai dibinātājiem, šķīrējtiesnešu personas kodi, tiesu nolēmumi ar personu datiem, izglītību apliecinoši dokumenti, elektroniski parakstītu dokumentu rekvizīti, Valsts ieņēmumu dienesta piemērotie aizliegumi, valsts piederības dati.

Saņemot informāciju par iespējamiem neatbilstošas datu apstrādes gadījumiem, UR ir vairākkārt vērsies pie regulārās informācijas saņēmējiem ar aicinājumiem pārtraukt ierobežotas pieejamības informācijas apstrādi, taču ne visos gadījumos apstrāde pārtraukta.

Ievērojot minēto, lai ierobežotu pārmērīgu dokumentos ietverto personas datu apstrādi, noteikumi paredz liegt dokumentu izsniegšanu informācijas atkalizmantotājiem.

Tajā pašā laikā TM norādīja, ka atkalizmantotāji turpinās saņemt gada pārskatus un to pielikumus.

"Kamēr līdzvērtīgas iespējas ierobežot norādāmās informācijas apjomu nebūs attiecībā uz UR iesniedzamajiem dokumentiem vai kamēr UR nebūs iespējas tehnoloģiski nodrošināt ierobežotas pieejamības informācijas nošķiršanu no vispārpieejamas informācijas, dokumentu elektroniskas kopiju izmantošana atkalizmantošanas nolūkā nav pieļaujama," uzsvēra TM.