Iedzīvotāji sūdzas par informācijas trūkumu saistībā ar "E Daugava" plāniem paplašināt bīstamo atkritumu pārstrādi

Rīga, 26.jūl., LETA. Ozolnieku novada pašvaldība vērsusies Valsts vides dienestā (VVD), lūdzot rīkot atkārtotu sabiedrisko apspriešanu par A kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas paplašināšanu SIA "E Daugava", aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Līga Tamberga.

Ozolnieku novada pašvaldība apgalvo, ka netika iesaistīta sabiedriskās apspriešanas organizēšanas procesā. Pašvaldību arī neapmierina tas, ka pirmā sabiedriskā apspriešana notika Ozolniekos, nevis Ozolnieku novada Salgales pagastā, kur atrodas uzņēmums.

Tāpat pašvaldība saņēmusi 89 Salgales pagasta iedzīvotāju parakstītu vēstuli, kurā apgalvots, ka viņi netika informēti par sabiedrisko apspriešanu. Šāda informācija neesot nonākusi Salas pagasta pārvaldē.

Vienlaikus iedzīvotāji apgalvo, ka uzņēmums iepriekš ir vairākas reizes pārkāpis VVD izsniegtās piesārņojošās darbības atļaujas nosacījumus, par ko viņi ir ziņojuši. Iedzīvotāji norāda uz nepietiekamu uzņēmuma komunikāciju ar iedzīvotājiem. Tāpat vēstulē minēts, ka neesot izpildīti solījumu uzstādīt smaku monitoringa video novērošanas iekārtas.

Līdz ar to vēstures autori lūdz neatļaut "E Daugava" paplašināt bīstamo atkritumu pārstrādes un apstrādes kompleksa darbību.

Uzņēmuma mājaslapā norādīts, ka tas plāno paplašināt bīstamo atkritumu pārstrādes un apstrādes kompleksa darbību. Tāpēc VVD tika iesniegts iesniegums A kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas saņemšanai nekustamajos īpašumos "Atvari", "Akači", "Medņi" Salgales pagasta Ozolnieku novadā.

Paziņojums par sabiedrisko apspriešanu uzņēmuma mājaslapā publicēts 2.jūlijā, bet sabiedriskā apspriešana notikusi 10.jūlijā. Ar atļaujas saņemšanas iesniegumā iekļauto informāciju varēja iepazīties uzņēmuma birojā "Atvaros", Salgales pagastā, kā arī Ozolnieku novada domes pašvaldībā un internetā, liecina informācija uzņēmuma mājaslapā.

SIA "E Daugava" nodarbojas ar videi kaitīgo un bīstamo atkritumu pieņemšanu un pārstrādi. "Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmums 2017.gadā strādāja ar 1 087 55 eiro apgrozījumu, kas ir pieaugums par 3%, bet peļņu tas audzējis par 13%, nopelnot 145 884 eiro. 95% uzņēmuma daļu pieder Valerija Šitkinam, bet 5% Dainim Dilbam. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 273 100 eiro.