Pa jūras ceļu uz Indiju ir nosūtīti pirmie pieci konteineri ar "Riepu Bloki" uzkrātajām nolietotajām riepām

Rīga, 11.jūl., LETA. Pa jūras ceļu uz Indiju ir nosūtīti pirmie pieci konteineri ar nolietotajām autoriepām, kuras SIA "Riepu Bloki" bija nelikumīgi uzkrājuši Starta ielā, Rīgā, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Maruta Bukleviča.

Viņa norādīja, ka konteineri Indiju varētu sasniegs augustā un tiks nogādāti riepu pārstrādes rūpnīcā.

VVD ir saņēmis apliecinājumu no Indijas Vides, mežu un klimata pārmaiņu ministrijas par to, ka gan rūpnīcai, uz kuru tiek vesta pirmā krava, gan visām pārējām SIA "Eko Recycling" norādītajām riepu pārstrādes iekārtām ir atļaujas nolietotu riepu pārstrādei, skaidroja Bukleviča.

VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes (RVP) inspektori kontroli pār teritorijas Starta ielā Rīgā atbrīvošanu no nolietotajām riepām veic visos šī darba posmos - regulāru pārbaužu laikā tiek fiksēta informācija par teritorijā novietotajiem jūras konteineriem un riepu iekraušanas procesu, kā arī tiek pārbaudīta un pieprasīta dokumentācija, kas apliecina atbilstošu  atkritumu pārrobežu sūtījumu veikšanu. VVD Lielrīgas RVP inspektori kontrolē arī uzņēmuma darbību ostas teritorijā, lai gūtu pārliecību nolietotu riepu nosūtīšanas procesa atbilstību izpildei, uzsvēra VVD pārstāve.

No "Eko Recycling" ir pieprasīti konosamenti jeb kravas zīmes, kas apliecina, ka krava ir pieņemta pārvadājumam. VVD darbiniekiem ir iespēja sekot jūras konteineru transportēšanai uz to galamērķi. Tāpat VVD pieprasīs no uzņēmuma apliecinājumus par riepu saņemšanu un pārstrādi Indijā.

Jūnijā no Starta ielas tika izvestas vairāk nekā 130 tonnas nolietoto riepu.

Kā ziņots, VVD pērn pārtrauca līgumu ar "Riepu blokiem", kas Starta ielā bija uzkrājis vairāk nekā 1000 tonnas riepu tam atļauto 30 tonnu vietā, kā arī aprēķināja uzņēmumam soda naudu 12,9 miljonu eiro apmērā par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu.

2018.gada sākumā Liepājas tiesa pasludināja kompāniju "Riepu bloki" par maksātnespējīgu. Maksātnespējas pieteikumu bija iesniedzis pats uzņēmums, norādot, ka izveidojušies nodokļu parādi vairāk nekā 12,9 miljonu eiro apmērā, bet "Riepu bloku" pašu līdzekļi ir 22 700 eiro.

Vienlaikus šogad marta sākumā kompānijai Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parāds bija 13,487 miljonu eiro apmērā, liecina "Firmas.lv" dati.

Saskaņā ar "Firmas.lv" pieejamo informāciju, kompānija "Riepu bloki" reģistrēta 2007.gadā, un tās pamatkapitāls ir 56 914 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir SIA "Eko alternatīva", kas pieder Aviaram Dronkam (51%), Ilgonim Ragam (16%), Ernestam Skopānam (16%), Mārim Mežapuķem (10%) un Baltkalnam (7%).

Savukārt "Eko Recycling" dibināts 2011.gadā, un kopš tā laika uzņēmuma valdes loceklis ir Baltkalns. Uzņēmums 2016.gadā strādāja ar 499 250 eiro apgrozījumu un peļņu 31 000 eiro apmērā, bet tā nodokļu parāds uz šī gada 7.aprīli ir 17 785 eiro.