"Swedbank" izsniegusi 750 000 eiro aizdevumu "BaltEx Bulk" graudu termināļa būvniecībai

Rīga, 3.jūl., LETA. "Swedbank" izsniegusi 750 000 eiro aizdevumu Liepājas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmumam "BaltEx Bulk" ar "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") garantiju 600 000 eiro apmērā, aģentūrai LETA pavēstīja "Swedbank" mediju attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska.

Viņa informēja, ka "BaltEx Bulk" piesaistītos kredītlīdzekļus plāno izmantot, lai uzbūvētu jaunu graudu pārkraušanas un uzglabāšanas termināli Liepājas ostā. Pirmās kārtas būvniecību plānots pabeigt šogad augustā. Kopumā noliktavas būvniecībā "BaltEx Bulk" šogad plāno investēt 900 000 eiro, bet nākamajos gados plānota vēl divu noliktavu būvniecība.

"Mēs esam divi augkopības uzņēmumi no Latvijas un Lietuvas - "Balticagrar" un "Klauso ūkis", kas līdztekus pamatdarbībai lauksaimniecībā apvienojām spēkus, kopīgi izveidojot jaunu uzņēmumu "BaltEx Bulk" un sākām darbību jaunā biznesa segmentā. Ostas virziena biznesa attīstība mums ir būtiska, lai palielinātu graudu glabāšanas kapacitāti un paplašinātu eksporta iespējas gan Baltijas jūras reģionā, gan arī tālāk," sacīja Durbes novadā strādājošā "Balticagrar" īpašnieks, lauksaimnieks Hauke Timsens (Hauke Thimsen).

Līdz šim graudu un citas produkcijas loģistikas nodrošināšanai abi uzņēmumi izmantoja ārpakalpojumus. Pēc būvniecības noslēguma jauno termināli primāri izmantos abu lauksaimniecības uzņēmumu izaudzēto graudu uzglabāšanai un transportēšanai. Taču graudaugu pārkraušanas sezonas starplaikos termināļa pakalpojumus plānots piedāvāt arī citu beramkravu, piemēram, šķeldas pārkraušanai. "Balticagrar" un "Klauso ūkis" kopējā raža ir aptuveni 30-35 tūkstoši tonnu gadā.

"Swedbank" Uzņēmumu pārvaldes vadītāja Ieva Vīgante atzīmēja, ka pēdējos gados bankas kopējais lauksaimniecības kredītportfelis pieaudzis par aptuveni 40%. "Īpaši priecājamies par lauksaimniecības uzņēmumiem, kuri veic ieguldījumus jauno tehnoloģiju ieviešanā un attīsta jaunus biznesa virzienus, kā tas ir Liepājas ostas graudu termināļa būvniecības projektā. Priecājamies, ka Latvijas lauksaimnieki investē attīstībā ar ilgtermiņa skatu," viņa sacīja.

Savukārt "Altum" valdes locekle Inese Zīle norādīja, ka biznesa attīstībai un konkurētspējas paaugstināšanai gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā nepieciešamo kredītlīdzekļu piesaiste ar valsts garantijām uzņēmēju vidū ir ar pieaugošu tendenci. Pēdējā gada laikā "Altum" garantiju portfelis ir audzis par 20,6%, sasniedzot gandrīz 120 miljonus eiro. "Ņemot vērā plānotās investīcijas lauksaimnieciskajos aktīvos ar Lauku atbalsta dienesta līdzdalību, saskatām vēl plašāku pieejamo garantiju izmantošanas potenciālu lauksaimniekiem," viņa sacīja.

"BaltEx Bulk" pamatkapitāls ir 88 988 eiro apmērā, bet tās īpašnieki ir "Balticagrar" (50%), "Klauso ūkis" (40%) un "JS zeme", liecina "Firmas.lv" informācija. 2017.gadā kompānijas apgrozījums bija 46 549 eiro, bet zaudējumi - 85 355 eiro.