Latvijas Valsts radio un televīzijas centra apgrozījums pērn pieauga par 9,1%

Rīga, 2.jūl., LETA. VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) pērn strādāja ar 16,498 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,1% vairāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma peļņa saruka par 5,8% un bija 4,346 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

LVRTC gada pārskatā norādīts, ka ieņēmumi no līdzdalības mobilo skaru operatorā SIA "Latvijas mobilais telefons" bija 5,6 miljoni eiro, ieņēmumi no pārējām saimnieciskajām darbībām - 2,4 miljoni eiro, bet procentu ieņēmumi un tamlīdzīgi ieņēmumi veidoja 0,1 miljons eiro.

Uzņēmuma vadība informēja, ka pērn LVRTC piedalījās Platjoslas projektā un Sertifikācijas biznesa virzienā. Platjoslas projekta pirmajā kārtā izbūvēja 177 piekļuves punktus ar kopējo trases garumu 1813 kilometri. Tāpat pērn LVRTC kopā ar partneriem ierīkoja divus poligonus, ar mērķi veicināt informāciju komunikāciju tehnoloģijas (IKT) infrastruktūras pakalpojumus, kā arī pērn aprīlī LVRTC vadība parakstīja līgumu par Būvprojekta izstrādi Zaķusalas televīzijas torņa rekonstrukcijai.

Nākotnē LVRTC plāno paplašināt IKT platformu, investējot datu centra un datu pārraides paplašināšanā, eParaksta attīstībā, kā arī Platjoslas projekta otrās kārtas sākšanai. Tāpat LVRTC projekta "Nākamās paaudzes elektronisko sakaru tīklu attīstība lauku reģionos" laikā plāno sākt otrās kārtas plānošanas un realizācijas darbus, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus. Projektā plānots būvēt papildu 220 piekļuves punktus un 2200 kilometrus optiskās kabeļa trases. Tostarp projekta laikā efektivizēs projekta pirmās kārtas izbūvētās infrastruktūru, lai pēc iespējas pilnvērtīgāk izmantotu jau agrāk izbūvētos posmus un uzlabotu izbūvētās optiskā tīkla infrastruktūras kopējo lietojamību. Patlaban projekta pirmās kārtas realizācijā ir iznomāti 54 optisko šķiedru pāra posmi ar kopējo garumu 1065 kilometri.

Gada pārskatā vadība minēja, ka LVRTC plāno veikt tīkla modernizāciju un klientu migrāciju, kā arī plāno realizēt pagājušā gadā sāktā Loģiski vienotā datu centra projekta pakalpojumu, kas nodrošinās valstij ģeogrāfiski izkliedētu augstas pieejamības un drošu datu glabātuvi un datu rezerves kopēšanas pakalpojumu. Pakalpojums būtiski palielinās valstij būtisko datu pieejamību un noturību dažādu veidu kiberuzbrukumu un ārkārtas situāciju gadījumos. Tāpat LVRTC turpinās attīstīt mākoņskaitļošanas platformu, attīstīs Valsts elektronisko sakaru pakalpojuma centra sākto izstrādi, lai centra pakalpojumi būtu pieejami, neizmantojot Publisko iepirkumu likuma piemērošanu, tādējādi mazinot valsts iestāžu administratīvo slogu.

Nākotnes attīstības plānos paredzēts turpināt LVRTC Zaķusalas torņa pretkorozijas apstrādi, kā arī pārveidot Zaķusalas torni par Latvijas IKT nozares sasniegumu eksponēšanas un popularizēšanas vietu un par Rīgas pilsētai nozīmīgu intereses objektu. Tāpat plāno LVRTC īpašumā esošo nekustamo īpašumu objektu pārvaldes optimizāciju, konsolidējot trīs galvenos nekustāmā īpašumu objektus Rīgā, tādējādi LVRTC darbiniekiem rodot iespēju izvietoties vienuviet. Rekonstrukcijas projekta izstrādi paredzēts veikt līdz 2019.gada pirmajam ceturksnim, savukārt līdz 2022.gadam - rekonstrukcijas būvdarbus.

LVRTC reģistrēts 1991.gada jūnijā, un tā pamatkapitāls ir 78,455 miljoni eiro.

2016.gadā LVRTC strādāja ar 15,126 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,5% vairāk nekā 2015.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 11,9% un bija 4,612 miljoni eiro.

LVRTC pamatdarbība ir radio un televīzijas programmu pārraidīšana, eParaksts, datu pārraide, datu centru un infrastruktūras noma un citu pakalpojumu sniegšana.