"Latvijas finiera" apgrozījums pērn pieaudzis par 2,6%

Rīga, 26.jūn., LETA. Latvijas lielākais kokapstrādes uzņēmums "Latvijas finieris" pagājušajā gadā strādāja ar 224,49 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 9,5% un sasniedza 11,891 miljonu eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka "Latvijas finiera" apgrozījuma pieaugumu pērn galvenokārt nodrošināja iepriekšējo gadu investīcijas ražotņu modernizācijā, tostarp produkcijas apmēra palielināšanā. Vienlaikus izaugsmi bremzēja nelabvēlīgie klimatiskie apstākļi 2017.gada otrajā pusgadā, kas neļāva kompānijai nodrošināt koksnes resursus pietiekamā apmērā. Gada nogalē bija vērojamas koksnes resursu cenu kāpums.

Pērn "Latvijas finieris" pabeidza īstenot valsts atbalstāmo investīciju rezultātu, kas ilga vairākus gadus un paredz iespēju saņemt uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi 4,1 miljona eiro apmērā turpmākajos gados. Uzņēmums projektu sāka 2013.gadā un tā rezultātā īstenoja daļu no "Latvijas finiera" investīciju programmas, lai stiprinātu kompānijas konkurētspēju un sniegtu pienesumu Latvijas tautsaimniecībai - nodrošinātu ilgtspējīgas darbavietas, nodokļu apmēra pieaugumu un sekmētu eksportu.

Tāpat kompānijas vadība norāda, ka pērn "Latvijas finiera" rūpnīcā "Lignums" īstenots būtisks energoefektivitātes projekts gandrīz trīs miljonu eiro vērtībā, uzstādot divus silummaiņus uz termoeļļas sildītājiem, kas kompānijai dos iespēju sasniegt papildu siltumu esošā tehnoloģiskā procesa ietvaros 28 tūkstošu megahercu apmērā, nākotnē paredzot iespēju attīstīt arī elektrības ražošanu. Projekta īstenošanā piesaistīts Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums 600 000 eiro apmērā īpašā programmā, kuras mērķis ir veicināt efektīvu energoresursu izmantošanu, samazināt enerģijas patēriņu un pāriet uz atjaunojamo energoresursu izmantošanu apstrādes rūpniecībā.

"Latvijas finiera" vadība arī atzīmē, ka 2016.gadā atklātā saplākšņa rūpnīca Igaunijā turpina arvien veiksmīgāk iekļauties kopējā ražošanas plūsmā, ko apstiprina pieaugošie darbības apmēri pērn.

Pēc kompānijas vadības minētā, pērn paveikts arī liels darbs "Latvijas finiera" jaunās informācijas sistēmas ieviešanā, nodrošinot stabilu pamatu visai koncerna tālākajai attīstībai.

"Latvijas finiera" koncerns pērn attīstībā investējis kopumā 21 miljonu eiro, tostarp 13 miljoni eiro ieguldīti koncerna vadošajā uzņēmumā "Latvijas finieris".

Kompānijas vadība norāda, ka nākamajos gados "Latvijas finieris" ir iecerējis turpināt investīcijas, lai realizētu daudzgadu attīstības programmu, palielinot koksnes pirmapstrādes jaudas gan "Latvijas finierī", gan citos koncerna uzņēmumos. Tāpat kompānijas vadība atzīmē, ka šogad pastāv labi priekšnoteikumi izaugsmei galvenajos tirgos Eiropā un pasaulē, ko apstiprina makroekonomiskās prognozes. Tomēr gada laikā šīs iespējas ir jāsabalansē ar koksnes resursu nodrošinājuma grūtībām šā gada sākumā, tostarp būtisku cenas pieaugumu.

2016.gadā "Latvijas finieris" strādāja ar 218,831 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 12,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa palielinājās par 5% un bija 10,857 miljoni eiro.

"Latvijas finieris" reģistrēts 1992.gadā, un tā pamatkapitāls ir 45,522 miljoni eiro. ''Latvijas finiera" pamatdarbība ir bērza saplākšņa ražošana, pārdošana, produktu attīstība un saistīto pakalpojumu sniegšana klientiem. Citi nozīmīgākie koncerna darbības veidi ir mežsaimniecība un mežizstrāde, ķīmisko produktu ražošana, mašīnbūve un plātņu materiālu tirdzniecība.