papildināta - Ģenerālprokuratūra lūdz Saeimu izdot kriminālvajāšanai Kaimiņu

(Papildināta visa ziņa.)

Rīga, 20.jūn., LETA. Pašlaik Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izskata Ģenerālprokuratūras lūgumu izdot kriminālvajāšanai Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV), aģentūrai LETA apstiprināja "KPV LV" premjera amata kandidāts advokāts Aldis Gobzems.

Gobzems pastāstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) patlaban veic kratīšanu pie uzņēmēja Viestura Tamuža.

Kaimiņš Saeimā ievēlēts no Latvijas Reģionu apvienības saraksta. Vēlāk viņš dibināja partiju "KPV LV", kas plāno startēt šogad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Iepriekš Kaimiņš bija Latvijas Nacionālā teātra aktieris.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Komisija pašlaik slēgtajā sēdē diskutē par šo jautājumu.

Ar pašu Kaimiņu aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.

Kā liecina "Firmas.lv" Tamužs nodarbojas ar uzņēmējdarbību dažādās jomās. Patlaban viņš darbojas vairākos uzņēmumos, tostarp ir AS "PET Baltija" padomes priekšsēdētāja vietnieks un AS "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs. Savulaik bijis arī SIA "Nordic Plast" padomes priekšsēdētājs un SIA "Stora Enso Packaging" izpilddirektors.

Tamužs ir arī Latvijas Orientēšanās federācijas valdes priekšsēdētājs.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Tamužs savulaik iesaistījās arī politikā. 2010.gadā partiju apvienība "Ražots Latvijā" Tamužu izvirzīja par savu Ministru prezidenta amata kandidātu. Partija gan netika ievēlēta Saeimā.

2014.gadā Tamužs piedalījās bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vadītās partijas "No sirds Latvijai" dibināšanā un bija tās valdes loceklis, taču dažus mēnešus pirms 12.Saeimas vēlēšanām Tamužs paziņojis, ka nepiedalīsies tajās no šī politiskā spēka saraksta, pārmetot partijas finansēšanu "no nezināmiem avotiem".

Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datu bāze, Tamužs veicis četrus ziedojumus politiskajām partijām, visi tie veikti 2010.gadā apvienībai "Ražots Latvijā" kopumā 13 450 latu (19 137 eiro) apmērā.