precizēta - Ūdens atrakciju parka "Līvu akvaparks" operatora apgrozījums pērn palielinājās par 5,7%

(12.maija ziņā precizēts virsraksts, 1. un 2.rindkopa, papildināta 8.rindkopa.)

Rīga, 12.maijs, LETA. Ūdens atrakciju parka "Līvu akvaparks" operatora SIA "Akvaparks" apgrozījums pērn bija 4,639 miljoni eiro, kas ir par 5,7% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt tā peļņa samazinājās par 5,6% un bija 435 992 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Vadības ziņojumā teikts, ka pērn "Līvu akvaparku" apmeklēja 252 000 cilvēku, kas ir par 3,3% vairāk nekā 2016.gadā. Kopumā parku apmeklēja 58 pasaules valstu iedzīvotāji, kuru īpatsvars no kopējā apmeklētāju skaita bija 40%, tādējādi tam saglabājoties 2016.gada līmenī.

Pēc vadības paustā, ģeopolitiskās un ekonomikas ietekmes rezultātā turpinājās iepriekš primārā Krievijas tirgus zaudēšana, kura īpatsvars no 26% apmēra 2014.gadā samazinājās līdz 9% pērn. Vienlaikus pagājušajā gadā līdz 15% palielinājās apmeklētāju no Lietuvas īpatsvars, kas ir par 3% vairāk nekā 2016.gadā. Savukārt apmeklētāju vidū aizvadītajā gadā līdz 13% samazinājās Igaunijas iedzīvotāju īpatsvars, kas tiek skaidrots ar jaunā akvaparka "H2O" atvēršanu Tallinā. Tikmēr citu ārvalstu iedzīvotāju īpatsvars akvaparka apmeklētāju vidū pērn nepārsniedza 4%.

Atbilstoši ziņojumam, aizvadītajā gadā "Līvu akvaparka" operatoram pieauga ražošanas un citas izmaksas, kas saistītas ar uzkrājumu izveidi šaubīgiem kreditoriem, darba samaksas un pamatlīdzekļu nolietojuma pieaugumu, energoresursu un ārpakalpojumu cenu pieaugumu, remontu izmaksu palielināšanos, gāzes tirgus atvēršanu un vairākām normatīvo aktu prasībām par visdažādākajām izmaiņām, kas skar uzņēmējdarbību.

Vienlaikus uzņēmuma darbu pagājušajā gadā ietekmēja jūtams darbaspēka trūkums un būtisks to kvalitātes kritums, ko uzņēmuma vadība skaidro ar nekvalitatīvu izglītības līmeni un neieaudzinātu disciplīnu un atbildību.

Pēc ziņojumā paustā, lielajiem elektroenerģijas patērētājiem noteikto valsts prasību izpildei, "Līvu akvaparka" operators ieviesa Energopārvaldības sistēmu un veica tā sertifikāciju atbilstoši ISO 50001:2001 sertifikātam. Tāpat aizvadītā gada beigās tika veikta strukturālās stabilitātes ekspertīze.

Vadība informē, ka saistībā ar "Līvu akvaparka" īpašnieku maiņu, tika saņemts 740 000 eiro liels aizdevums uzņēmuma daļu iegādei. Aizvadītajā gadā uzņēmums AS "SEB banka" atmaksāja aizdevuma pamatsummu 284 900 eiro apmērā.

Uzņēmuma peļņa pirms nodokļiem pieaugusi no 601 197 eiro 2016.gadā līdz 612 806 eiro 2017.gadā. Ziņojumā norādīts, ka akvaparka operators pērn valstij un Jūrmalas pašvaldībai samaksājis nodokļus 1,7 miljonu eiro apmērā.

Vadība atzīmē, ka šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, tika novērots apmeklētāju kritums par 2,3%. Tikmēr pretēji Ekonomikas ministrijas apgalvojumiem par obligātās iepirkumu komponentes (OIK) reformas rezultātā gaidāmo energoizmaksu samazināšanos lielajiem elektroenerģijas lietotājiem, "Līvu akvaparka" operatora izmaksas šā gada pirmajā ceturksnī pieauga.

Vienlaikus šā gada 29.martā Jūrmalas pilsētas būvvalde izsniedza būvatļauju SIA "Akvaparks" jauktas funkcijas jaunbūvei Viestura ielā 24, Jūrmalā, atbilstoši iepriekš apstiprinātajam detālplānojumam.

Uzņēmuma vadības ieskatā patlaban nelabvēlīgais noskaņojums sabiedriskajā telpā par nepārdomātām un nepamatoti sarežģīti pārvaldāmām izmaiņām nodokļu politikā uzņēmumu līmenī, e-veselībā un citās jomās būtiski pasliktina uzņēmējdarbības vidi Latvijā. "Līvu akvaparka" operatora vadība uzskata, ka valsts līmenī pieņemtie lēmumi stratēģiskajās nozarēs nodrošina garantētu biznesu veidošanu, kas ne tikai kropļo konkurences vidi, bet arī grauj taisnīguma principus uzņēmējdarbībā. Pēc vadības paustā, Latvijas uzņēmējdarbības vidē uzkrītoši manāmi uz uzņēmēju pleciem tiek pārlikts apgrūtinošu un sarežģītu procedūru process.

Pieaugot nenoteiktībai uzņēmējdarbības vidē Latvijā un Eiropā, zūdot Krievijas tirgum un nespējot to īstermiņā aizvietot, kā arī pavājinoties uzņēmējdarbības stimuliem, uzņēmuma vadība prognozē, ka 2018.gadā un nākamajos gados "Līvu akvaparka" attīstības plāni attīstīsies atbilstoši tirgus stāvoklim.

Uzņēmuma valde iesaka 2017.gada peļņu novirzīt dalībnieku saistību pret SIA "Akvaparks" dzēšanai. Vienlaikus vadība plāno šā gada budžetu ar peļņu un prognozē, ka uzņēmums 2018.gadā turpinās efektīvi strādāt.

"Akvaparks" 2016.gadā strādāja ar 4,39 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 461 673 eiro apmērā.

"Akvaparks" galvenais darbības veids ir ūdens atrakciju pakalpojumi, kā arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi. Kompānija dibināta 2000.gadā, un tās pamatkapitāls ir 4,13 miljoni eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir SIA "Korporatīvā sabiedrība" (66,54%), SIA "Uniholding" (15,72%), SIA "Art Management" (11,11%) un SIA "Etro Serviss" (6,1%).

SIA "Korporatīvā sabiedrība" vienīgais īpašnieks ir SIA "Akvaparks" valdes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre, SIA "Uniholding" vienīgā īpašniece ir Ella Elstere, SIA "Art Management" 100% daļu īpašnieks ir Benno Popļanskis, bet SIA "Etro Serviss" vienīgā īpašniece ir Tatjana Gedžiene.