Palešu bloku ražotājs "Baltic Block" investējis 1,897 miljonus eiro trīs šķeldas un skaidu apstrādes iekārtās

Rīga, 24.maijs, LETA. Kokskaidu palešu bloku ražotājs SIA "Baltic Block" ir iegādājies un palaidis darbībā trīs modernas šķeldas un skaidu apstrādes iekārtas, projekta kopējām investīcijām sasniedzot 1,897 miljonus eiro, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

Kompānijā informēja, ka klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) energoefektivitātes projekta ietvaros, ar Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) atbalstu un bankas "Citadele" līdzfinansējumu, "Baltic Block" ir iegādājies un palaidis darbībā trīs modernas šķeldas un skaidu apstrādes iekārtas. Kopējās projekta investīcijas sasniedz 1,897 miljonus eiro un "Baltic Block" paredz, ka tās cels ne tikai biznesa efektivitāti, bet arī konkurētspēju eksporta tirgos.

Uzņēmuma pārstāvji pastāstīja, ka tostarp siltumenerģijas patēriņa samazināšanas nolūkos uzņēmums ir iegādājies esošās lentveida skaidu kaltes "Stela" pagarinājumu ar rekuperatoru, kā arī divas ūdens atspiešanas preses jeb šķeldas mitruma mehāniskos nospiedējus.

"Projekta galvenais mērķis bija samazināt siltumenerģijas patēriņu presēto palešu bloku ražošanā. Uzstādot kaltes pagarinājumu, esam palielinājuši lietderības koeficientu par aptuveni 30%, kas rezultējas taupīgākā energoresursu izmantošanā un energoizmaksu samazinājumā," sacīja "Baltic Block" direktors Andis Šķēle.

Kompānijā atgādināja, ka izturīgu kokskaidu palešu bloku saražošanai ir nepieciešamas skaidas ar materiāla mitrumu, kas nepārsniedz 2%. Ja līdz šim mitruma apstrāde tika veikta vienīgi kaltēšanas procesā, tad šobrīd apstrādē ir integrēti arī divi šķeldas nospiešanas ruļļi, starp kuriem tiek padots izejmateriāls un, tam virzoties cauri, tiek izspiests ūdens. Ar šā brīža tehnoloģisko nodrošinājumu no tikko saņemta izejmateriāla, kura mitrums parasti sasniedz 50% līmeni, "Baltic Block" nepieciešamo 2% līmeni iegūst vien 20 minūšu laikā.

Šķēle norādīja, ka jaunā rekuperācijas sistēma nodrošina otrreizēju energoresursu izmantošanu, ļaujot atkārtoti izmantot kaltēšanas procesā jau radīto un izplūdušo silto gaisu. Tādējādi saglabājot šā brīža ražošanas jaudas, uzņēmums var izkaltēt ievērojami lielāku skaidu apjomu vai arī patērēt mazāk siltuma, samazinot ietekmi uz apkārtējo vidi.

LETA pērn jau ziņoja, ka "Baltic Block", izmantojot AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum") kredīta garantiju 2,3 miljonu eiro apmērā, uzņēmuma tālākai izaugsmei piesaistījis bankas "Citadele" finansējumu 3,2 miljonu eiro apjomā. Investīcijas ļaus paplašināt uzņēmuma ražošanas kapacitāti ar vēl divām ražošanas līnijām, kā arī palīdzēs palielināt eksportētās produkcijas apjomu.

"Baltic Block" projekts tika sākts 2010.gadā Madonas novada Sauleskalnā, kopumā ieguldot 20 miljonus eiro, no kuriem līdzfinansējumu nodrošināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētie Eiropas Savienības fondi, kā arī "Nordea" banka.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Baltic Block" apgrozījums 2017.gadā bija 12,696 miljoni eiro, bet kompānijas zaudējumi bija 291 924 eiro.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Baltic Block" pamatkapitāls ir 4 624 300 eiro un visas daļas pieder AS "Būvniecības un attīstības projekti", kurā līdzīpašnieks ir ekspremjera Andra Šķēles brālis Edgars Šķēle.