"HKScan Latvia" apgrozījums pagājušajā gadā pieauga par 2,4%

Rīga, 15.maijs, LETA. Gaļas pārstrādes uzņēmums "HKScan Latvia" pagājušajā gadā strādāja ar 34,475 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 40,2% - līdz 917 922 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka kompānijas pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas pērn palielinājās par 3,8%. Viens no lielākajiem kāpumiem ražošanas izmaksās bija tieši izejvielu, materiālu un gatavās produkcijas izmaksu sadaļā, palielinoties par 5,2% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Kompānijas apgrozījums pērn pieauga gan Latvijā, gan ārpus tās, pateicoties veiksmīgam zīmola "Tallegg" putnu gaļas un zīmola "Rakvere" cūkgaļas tirdzniecībai pieaugumam.

Kompānijas vadības ziņojumā atzīmēts, ka pērn Eiropas Savienības (ES) cūkgaļas pašpietiekamība ir samazinājusies, galvenokārt Āfrikas cūku mēra izplatības dēļ Eiropā, kas veicināja ganāmpulku samazinājumu Centrāleiropas valstīs un cūkgaļas cenas kāpumu. Kompānija sagaida, ka šogad šī situācija varētu stabilizēties un pat varētu būt cūku ganāmpulku pieaugums.

Uzņēmuma vadība arī uzsver, ka, pateicoties Latvijas ekonomikas izaugsmei un straujajām atalgojuma palielinājuma tendencēm, aug iekšējais patēriņš uz vienu mājsaimniecības locekli, kas savukārt veicina arī cenu izmaiņas pārtikas precēm, tai skaitā gaļai un gaļas produktiem. Šādos apstākļos "HKScan" bija salīdzinoši labvēlīgā pozīcijā, pateicoties tam, ka uzņēmums piedāvāja savu zīmolu produktus un tirgotās produkcijas klāstā lielu īpatsvaru veidoja produkti ar augstu pievienoto vērtību. Zīmolu ražojumu tirdzniecība arī pagājušajā gadā pieauga gan apjoma, gan finansiālā ziņā. Neraugoties uz izaicinājumiem, kompānija spēja noturēt savu tirgus daļu pārstrādātās gaļas segmentā, attīstot inovatīvas preču grupas un palielinot to patēriņu, piemēram, strauji aug gatavo maltīšu segments (produkti panējumā).

Kompānijas vadības ziņojumā atzīmēts, ka uzņēmums pērn apguva investīcijas 472 256 eiro apmērā pārsvarā kompānijas ražošanas un loģistikas procesa attīstībā. Lielākais ieguldījums pērn bija pelmeņu ražošanas līnijas izveide, kas ļaus palielināt kompānijas peļņu ražošanas apmērus vietējā tirgū un tirgos ārpus Latvijas. "Ieviestās tehnoloģijas ļaus uzņēmumam paplašināt savu produkcijas piedāvājuma klāstu un laist tirgū jaunus un inovatīvus produktus," norāda kompānijas vadība.

2018.gadā kompānija plāno turpināt īstenot savu ilgtermiņa stratēģiju, attīstot efektīvu sākotnējo vietējo ražošanu un gaļas apstrādi, kā arī stiprinot zīmolus un dažādojot produktu klāstu. Viens no uzņēmuma stratēģiskajiem mērķiem ir nostiprināt pozīcijas strauji augošā maltīšu kategorijas biznesā, jo redz lielu pārdošanas apmēru pieaugumu tādiem produktiem, kā piemēram, gatavās kotletītes, gaļas bumbiņas, kroketes, nageti. Tāpēc "HKScan Latvia" ir izlēmusi ieguldīt aptuveni astoņus miljonus eiro maltīšu kategorijas ražošanas jaudu palielināšanā un inovāciju izstrādē "Rakveres" ražotnē, kuras potenciālu varēs izmantot arī Latvijas tirgū.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2016.gadā uzņēmums strādāja ar 33,679 miljonu eiro apgrozījumu un 654 518 eiro peļņu.

Kompānija ir reģistrēta 1992.gadā un tās pamatkapitāls ir 2,214 miljoni eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir Somijas kompānija "HKScan Oyj".