Kokskaidu granulu ražotāja "Graanul Pellets" apgrozījums pērn saruka par 38,2%

Rīga, 11.maijs, LETA. Kokskaidu granulu ražotājs "Graanul Pellets" pagājušajā gadā strādāja ar 24,18 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 38,2% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi bija 216 855 eiro, pretēji 1,581 miljona eiro peļņai gadu iepriekš, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka aizvadītajā gadā "Graanul Pellets" saimniecisko darbību galvenokārt ietekmēja zemais izejmateriālu piedāvājums, kā arī zemais granulu pieprasījums saistībā ar pārprodukciju granulu tirgū pagājušā gada sākumā. Šī iemesla dēļ uzņēmuma ražošanas apmēri pagājušā gada pirmajā ceturksnī stipri saruka. Savukārt uzņēmuma darbību pagājušā gada otrajā pusgadā ietekmēja nelabvēlīgie laika apstākļi - nokrišņu daudzums vasaras un rudens sezonā bija krietni virs vidējās normas, izraisot problēmas mežsaimniecības nozarē. Nemitīgo plūdu dēļ bija apgrūtināta mežizstrāde un piegāde no mežiem līdz kokzāģētavām un citiem kokapstrādes uzņēmumiem. Tamdēļ "Graanul Pellets" bijis izejmateriālu trūkums un ražošanas apmēri bija nelieli.

Kompānijas vadība rezumē, ka zemo ražošanas apmēru dēļ uzņēmuma finansiālie rezultāti aizvadītajā gadā bija zemāki nekā bija gaidīts, ko galvenokārt ietekmēja ražošanas neefektivitāte un izejmateriālu cenu krasais kāpums pagājušā gada otrajā pusgadā.

Uzņēmuma vadības ziņojumā atzīmēts, ka aizvadītajā gadā kompānija galvenokārt ražoja industriālās klases kokskaidu granulas, kas veidoja 84% no kopējās saražotās produkcijas apmēriem. "Premium" klases granulas aizvadītajā gadā uzņēmums saražoja nelielā apmērā. Lielāko daļu produkcijas kompānija caur AS "Graanul Invest" grupas pārdošanas tīklu eksportēja uz Zviedriju, Dāniju un Apvienoto Karalisti.

2018.gadā kompānija plāno nedaudz audzēt ražošanas un pārdošanas apmērus salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2016.gadā uzņēmums strādāja ar 39,102 miljonu eiro apgrozījumu un 1,581 miljonu eiro peļņu.

"Graanul Pellets" ir reģistrēta 2009.gadā un kompānijas pamatkapitāls ir 2842 eiro. Uzņēmums pieder "Graanul Invest", kas ir lielākā kokskaidu granulu ražotāja Eiropā un kuras galvenie uzņēmējdarbības veidi ir cietā bio kurināmā un enerģijas ražošana.