Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "VAKS" apgrozījums pērn pieaudzis par 31,4%

Rīga, 2.maijs, LETA. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) "VAKS" apgrozījums pagājušajā gadā bija 62,102 miljoni eiro, kas ir par 31,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa palielinājās par 92,6% un sasniedza 1,387 miljonus eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Kooperatīva gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka peļņas pieaugumu nodrošināja kooperatīva efektīvā darbība graudu un izejvielu tirgos, biedru skaita un to apsaimniekojamo platību, kā arī saimniekošanas efektivitātes pieaugums. Tāpat peļņas pieaugumu veicināja pareizi veiktas investīcijas, palielinot graudu kalšu un uzglabāšanas jaudas.

Vienlaikus "VAKS" vadība atzīst, ka peļņas pieaugums varēja būt lielāks, ja vien pērn ražas novākšanas sezonā Vidzemes un Latgales reģionos nebūtu bijis ļoti liels nokrišņu daudzums, kas neļāva novākt visu ražu un būtiski ietekmēja novāktās ražas kvalitāti.

2018.gadā, tāpat kā 2017.gadā, "VAKS" plāno veikt būtiskas investīcijas graudu sēklu pirmapstrādē, uzglabāšanas kapacitātes palielināšanā, kā arī loģistikā, kas kopumā veicinātu kooperatīva darba ražīgumu un efektivitātes kāpināšanu.

Tāpat "VAKS" vadība plāno turpināt strādāt pie kooperatīva pozīcijas stiprināšanas Latvijas lauksaimniecības preču tirgos, nostiprināt un paplašināt lauksaimniecības tehnikas un to rezerves daļu tirdzniecību, kā arī strādāt pie plašāka servisa pakalpojumu klāsta nodrošināšanas.

Kooperatīva vadība norāda, ka "VAKS" pamatuzdevums ir palielināt lauksaimnieku konkurētspēju un gūt ilgtspējīgu peļņu no katra ieguldītā eiro.

2016.gadā "VAKS" strādāja ar 47,272 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 22,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kooperatīva peļņa samazinājās par 25,5% - līdz 720 514 eiro.

"VAKS" pamatdarbības vieta ir Valmierā, bet kooperatīvam ir trīs pastāvīgi strādājošas struktūrvienības - Varakļānos, Gulbenes novada Beļavas pagastā un Burtnieku novada Matīšos. Kooperatīvam pieder 100% daļu SIA "Lauce", kā arī 1,87% daļu rūpnīcā "Latvijas piens". Kooperatīva mērķis ir sniegt pakalpojumus lauksaimniecības produktu ražotājiem, konsultācijas, kā arī apmierināt citas kooperatīva biedru vajadzības.