Kokzāģētavas "Vika Wood" apgrozījums pērn sarucis par 1,7%

Rīga, 17.apr., LETA. Kokzāģētava "Vika Wood" pagājušajā gadā strādājusi ar 58,657 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,7% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieaugusi par 80,1%, sasniedzot 5,346 miljonus eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā sacīts, ka "Vika Wood" pagājušā gada peļņas apmēru būtiski - par 1,2 miljoniem eiro - ietekmēja izmaiņas Latvijas likumos.

Vienlaikus kompānijas vadība informē, ka 2017.gadā "Vika Wood" samazināja ražošanas apmērus par 5,5%, taču, balstoties uz ilgtermiņā orientētu sadarbību, kā arī attīstot jaunus produktus un tirgus, kompānija spēja realizēt visu pērn saražoto produkciju.

Pagājušajā gadā "Vika Wood" visvairāk produkciju realizējusi Japānā - 26,9%, seko Latvija, kurā realizēts 22,1% produkcijas, Igaunija - 17,6%, Vācija - 7,9%, Lietuva - 4,2%, Apvienotā Karaliste - 4%, Nīderlande - 3,7%, Beļģija - 1,6% un Tunisija - 1,6%, teikts vadības ziņojumā, piebilstot, ka kopumā 2017.gadā "Vika Wood" realizēja produkciju 32 pasaules valstīs.

Tāpat kompānijas vadība atzīmē, ka 2017.gadā būtiski auga pieprasījums visos zāģmateriālu tirgos, kas savukārt veicināja zāģmateriālu cenu kāpumu. Savukārt lietainā vasara un rudens, kā arī vēlā ziemas iestāšanās ierobežoja ražošanai nepieciešamo zāģbaļķu pieejamību un veicināja strauju zāģbaļķu cenu kāpumu.

"Vika Wood" vadība arī informē, ka 2017.gadā kopējais investīciju apmērs bija 4,64 miljoni eiro. Pērn noslēgts līgums ar Austrijas kompāniju "Springer Maschinenfabrik" par jaunu, modernu tehnoloģisko iekārtu izgatavošanu un piegādi, kā arī veikti infrastruktūras izveides un celtniecības darbi. "Jaunā ražošanas tehnoloģija nākotnē uzlabos ražošanas efektivitāti un saražoto produktu klāstu," teikts vadības ziņojumā.

2016.gadā "Vika Wood" strādāja ar 59,651 miljona eiro apgrozījumu un guva peļņu 2,969 miljonu eiro apmērā.

"Vika Wood" nodarbojas ar koksnes mehānisku apstrādi, iegūstot zāģmateriālus un kokzāģēšanas blakusproduktus - šķeldu, zāģu skaidas un mizas. Uzņēmums ir reģistrēts 1995.gadā, un tā pamatkapitāls ir 8,618 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Islandes uzņēmums "Norvik hf", kas pieder Jonam Helgi Gudmundsonam (Jon Helgi Gudmundsson).