"Latvijas kuģniecības" koncerna apgrozījums pērn samazinājies par 9,1%

Rīga, 17.apr., LETA. Kuģošanas kompānijas "Latvijas kuģniecība" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 82,39 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,1% mazāk nekā 2016.gadā, taču koncerns guva peļņu 11,273 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, liecina

"Firmas.lv" informācija.

"Latvijas kuģniecības" gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka koncerna peļņa pērn galvenokārt skaidrojama ar peļņu, kas gūta no nefinanšu aktīvu atsavināšanas 2,51 miljona ASV dolāru apmērā, ieguldījuma īpašuma atsavināšanas 1,99 miljonu ASV dolāru apmērā, kā arī flotes vērtības pozitīvās pārvērtēšanas korekcijas 3,02 miljonu ASV dolāru apmērā.

Vienlaikus koncerna kopējie ienākumi pagājušajā gadā samazinājās saistībā ar mazākiem ienākumiem no kuģu komerciālās darbības, kamēr pārējie ienākumi palielinājās - to nodrošināja tehnisko vadības pakalpojumu sniegšana trešajām pusēm, jo tehniskajā apkalpošanā esošā flote paplašinājās. Pērn kompānijas ieņēmumi no saistītajām pusēm sniegtajiem pakalpojumiem veidoja 28% no kopējiem ieņēmumiem.

Pagājušā gada beigās "Latvijas kuģniecības" koncerna aktīvi bija 557,756 miljonu eiro apmērā, kas ir par 65,2% vairāk nekā 2016.gada beigās, ko pamatā ietekmēja pamatkapitāla palielināšana. Koncerna flotē pagājušā gada beigās bija 16 kuģi, taču meitasuzņēmums "LSC Shipmanagement" veica tehnisko vadību ne tikai "Latvijas kuģniecības" flotes kuģiem, bet arī desmit trešajām pusēm piederošiem tankkuģiem, tādējādi kopā tehniski vadot 26 kuģus.

Koncerna vadības ziņojumā arī teikts, ka 2017.gada jūnijā "Latvijas kuģniecības" meitasuzņēmums "Lasco Investment" pārdeva nekustamo īpašumu "Preses nams" par 18,79 miljoniem ASV dolāru, savukārt jūlijā "Latvijas kuģniecība" pārdeva biroju ēku Elizabetes ielā 1 Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecībai par 4,93 miljoniem ASV dolāru.

"2018.gada sākums rāda, ka turpinās tendence ienākumiem samazināties, taču papildus drošību rada noslēgtie laika nomas līgumi, kuru proporcija 2017.gada laikā mazliet samazinājās attiecībā pret reisa nomas līgumiem," teikts vadības ziņojumā, piebilstot, ka koncerna mērķis ir palielināt tehniskās vadības pakalpojumu sniegšanu trešo pušu kuģu īpašniekiem.

2016.gadā "Latvijas kuģniecības" koncerns strādāja ar 90,682 miljonu eiro apgrozījumu un cieta zaudējumus 20,987 miljonu eiro apmērā.

Kompānija veic kravu pārvadājumus visās pasaules jūrās un okeānos, apmāca un komplektē starptautiskajām konvencijām atbilstošas apkalpes, kā arī piedāvā kuģu tehnisko menedžmentu saviem un citu kuģniecību kuģiem.