Konkurences padome: Atkritumu apsaimniekošanas tirgus pēdējos gados Latvijā piedzīvojis konkurencei nelabvēlīgas pārmaiņas

Rīga, 16.apr., LETA. Atkritumu apsaimniekošanas tirgus pēdējos gados Latvijā piedzīvojis konkurencei nelabvēlīgas pārmaiņas, brīvā tirgus noslēgšanu un pašvaldības uzņēmumu darbības paplašināšanu, aģentūru LETA informēja Konkurences padomē (KP).

Atbilstoši 2016.gadā KP veiktajam pētījumam, arī atsevišķi nozares normatīvā regulējuma nosacījumi kavē efektīvu tirgus attīstību.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama sacīja, ka šā gada martā padomes piemērotais sods par tirgus varas ļaunprātīgu izmantošanu Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijai SIA "ZAAO" uzskatāms par kārtējo apliecinājumu tam, kas notiek, ja tirgū nav konkurences un pašvaldības uzņēmumam piešķirtām ekskluzīvām tiesībām pietrūkst pienācīgas kontroles. "Šajā gadījumā pašvaldībām piederošais atkritumu apsaimniekošanas milzis darbojās tikai savu interešu vadīts un konkurences spiediena netraucēts, kas viennozīmīgi nav savienojams ar godīgu un atbildīgu rīcību," sacīja Ābrama.

Kā ziņots, šā gada 21.martā KP piemēroja vairākām pašvaldībām piederošajam atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam "ZAAO" naudas sodu 36 665 eiro apmērā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. KP konstatēja, ka atkritumu apsaimniekotājs saviem klientiem uzspiedis nepamatotus sadarbības nosacījumus un par vienādiem pakalpojumiem piemērojis atšķirīgu samaksu.

KP vēstīja, ka lietas izpētes gaitā tā izvērtēja "ZAAO" darbības kopš 2010.gada attiecībā uz tās klientiem – iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekotājiem, kuriem nepieciešams izmantot "ZAAO" apsaimniekotos atkritumu dalītās vākšanas laukumus. Ņemot vērā, ka 28 pašvaldībām piederošais uzņēmums ir dominējošā stāvoklī Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionā, kā arī lietā konstatētos faktus, KP secināja, ka "ZAAO" īstenotās darbības uzskatāmas par ļaunprātīgu tirgus varas izmantošanu.

Atbilstoši normatīvajam regulējumam iepakojuma apsaimniekotājiem jānodrošina izlietotā iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu savākšana no mājsaimniecībām vismaz trīs dalītās vākšanas laukumos katrā atkritumu apsaimniekošanas reģionā, kas Latvijā pavisam ir desmit. Pretēji tam "ZAAO" sadarbības partneriem bija uzspiedusi izmantot visus tā apsaimniekotos dalīto atkritumu savākšanas laukumus, kopskaitā 21, nepamatoti palielinot dalītās vākšanas laukumu skaitu, par kuru izmantošanu bija jāslēdz līgumi un jāveic ievērojama samaksa. Tādējādi iepakojuma apsaimniekotājiem bija liegta iespēja vienoties par mazāku to darbībai nepieciešamo laukumu skaitu.

Tāpat uzņēmums sadarbības partneriem piemēroja laukumu infrastruktūras uzturēšanas maksu, kas netika noteikta ar ekonomiski pamatotiem aprēķiniem, turklāt noteiktā laika periodā dažādiem iepakojuma apsaimniekotājiem tika piemērota atšķirīga maksa.

Ņemot vērā lietā konstatētos faktus un "ZAAO" gatavību mainīt konkurenci ierobežojošos sadarbības nosacījumus, KP akceptēja tās pausto vēlmi slēgt administratīvo līgumu. Tajā "ZAAO" apņemas turpmāk nepieprasīt saviem sadarbības partneriem slēgt līgumus par visu apsaimniekoto dalītās vākšanas laukumu izmantošanu, izstrādāt metodiku, atbilstoši kurai noteikt maksu par dalītās vākšanas laukumu infrastruktūras izmantošanu, un nepiemērot sadarbības partneriem atšķirīgas maksas par infrastruktūras izmantošanu. Tāpat "ZAAO" par konkurences kropļošanu valsts budžetā jāiemaksā 36 665 eiro naudas sods.

KP atgādināja, ka dominējošā stāvoklī esošiem uzņēmumiem ir aizliegts uzspiest izmantot pakalpojumus, kas to saņēmējiem nav nepieciešami, par pakalpojumiem pieprasīt samaksu, kas nav balstīta uz objektīviem aprēķiniem, kā arī vienādos darījumos nepamatoti piemērot atšķirīgus nosacījumus.

SIA "ZAAO" pieder Valmieras pilsētas pašvaldībai, Pārgaujas, Limbažu, Cēsu, Smiltenes, Viļakas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Apes, Saulkrastu, Krimuldas, Naukšēnu, Jaunpiebalgas, Beverīnas, Vecpiebalgas, Mazsalacas, Raunas, Līgatnes, Amatas, Kocēnu, Alojas, Rūjienas, Burtnieku, Salacgrīvas, Priekuļu, Valkas un Strenču novadu pašvaldībām. Uzņēmumā kopumā strādā 146 darbinieki. "ZAAO" apgrozījums 2016.gadā sasniedza 5,71 miljonu eiro, taču zaudējumi – 55 991 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.