Ar "ABLV Bank" saistītais uzņēmums pārtrauc nomāt kūrortviesnīcas projektam rezervēto zemi Liepājā

Ventspils, 12.apr., LETA. Ar "ABLV Bank" saistītais uzņēmums "AmberStone Hotels" nolēmis izbeigt ar Liepājas pašvaldību noslēgto līgumu par kūrortviesnīcas projektam rezervētās zemes nomu Liepājā, Zvejnieku alejā 11A, aģentūru LETA informēja Liepājas mēra Ulda Seska (Liepājas partija) padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Rjabcevs.

"AmberStone Hotels" vērsies pašvaldībā ar lūgumu izbeigt zemes nomas līgumu saistībā ar situāciju "ABLV Bank" - Eiropas Centrālās bankas noteiktajiem ierobežojumiem un plānoto bankas pašlikvidācijas procesu. Tā kā naudas līdzekļi, ko uzņēmums plānoja ieguldīt kūrortviesnīcas projektā, kļuvuši nepieejami, projekta īstenošana neesot iespējama.

Liepājas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē deputāti šodien lēma izbeigt starp pašvaldību un "AmberStone Hotels" noslēgto zemes nomas līgumu. Kā informēja Rjabecevs, līdzšinējais zemes nomnieks visas finansiālās saistības ar pašvaldību ir nokārtojis noteiktajos termiņos, un parādsaistības pret pašvaldību tam nav radušās.

Zemes nomas līguma izbeigšana nozīmē, ka vismaz pagaidām iecere par kūrortviesnīcu Zvejnieku alejā netiks īstenota, taču, kā norādīja Rjabcevs, pašvaldība turpina strādāt pie citiem plāniem par iespēju attīstīt kurortoloģijas nozari Liepājā - notiek sarunas ar SPA nozares profesionāļiem Igaunijā un Lietuvā. Zemesgabalu Zvejnieku alejā 11A tagad būs iespēja piedāvāt citiem investoriem, taču konkrētu plānu attiecībā uz šo zemesgabalu pagaidām gan vēl neesot.

Jau ziņots, ka 2015.gadā Liepājas pašvaldība uz 30 gadiem iznomāja "AmberStone Group" zemi Zvejnieku alejā 11A, kur attīstītājs bija iecerējis uzbūvēt SPA viesnīcu - sanatoriju. Zemes nomas maksa pēc līguma noslēgšanas 2015.gada līdz šim brīdim bija 1136,73 eiro mēnesī, kā arī nomnieks maksāja nekustamā īpašuma nodokli.

Laika gaitā attīstītāja ieceres un plāni mainījās.

2017.gada jūlijā Liepājas domes attīstības komitejā tika prezentēta kompleksa jaunā vīzija, kas paredzēja vienu četrzvaigžņu viesnīcu ar 100 numuriem un SPA zonu 1000 kvadrātmetru platībā.

2017.gada 14.septembrī zemes nomas līgums tika pārjaunots, noslēdzot to ne vairs ar "AmberStone Group", bet gan ar "AmberStone Hotels".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija uzņēmuma pamatkapitāls ir 2 436 000 eiro, un "AmberStone Group" ir tās vienīgā īpašniece.

"AmberStone Group" ir 2013.gadā dibināta holdingkompānija, kas pārvalda meitassabiedrības un asociētās sabiedrības dažādās nozarēs. "AmberStone Group" ir 104 akcionāri, no kuriem lielākais akcionārs ir "ABLV Bank". Holdingkompānijai pieder 75% "Vaiņode Agro Holding", 60% "Orto klīnika", 22,66% "Grindeks", 100% "ASG 1", 90% "ASG 2", 100% "ASG 3", 100% "AmberBirch", 100% "AmberStone Hotels", 100% "MV Bon Vivant", 100% "AmberStone Shipping" un 100% "ASG 5" kapitāldaļu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Martā banka iesniedza Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) apstiprināšanai "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu. Ja FKTK ieskatā bankas projekts par pašlikvidāciju būs akceptējams, FKTK iesniegs lēmuma projektu Eiropas Centrālajai bankai (ECB) par kredītiestādei izsniegtās licences anulēšanu. Pēc tam, kad ECB pieņems lēmumu par bankas licences anulēšanu, "ABLV Bank" varēs sākt pašlikvidācijas procesu.

Pēc aktīvu apmēra "ABLV Bank" 2017.gada beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas akciju.