Vāc parakstus par savlaicīgām nodokļu un nodevu izmaiņām

Rīga, 9.apr., LETA. Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par nepieciešamību noteikt, ka nodokļu un nodevu izmaiņas notiek savlaicīgi.

Uzņēmums "Visma enterprise" ar šo iniciatīvu aicina nodrošināt iespēju organizācijām savlaicīgi sagatavoties nodokļu un nodevu radītām izmaiņām, paredzot, ka nodokļu un nodevu likmes, aprēķina un iekasēšanas kārtība, kā arī datu apmaiņas formāti ar elektronisko deklarēšanas sistēmu drīkst stāties spēkā ne agrāk kā četru mēnešu laikā kopš grozījumu izdarīšanas vai informācijas publicēšanas elektroniskajā deklarēšanas sistēmā.

Patlaban grozījumi likumos vai noteikumos, kā arī datu apmaiņas formātos bieži vien tiek veikti dažus mēnešus pirms to stāšanās spēkā, pausts iniciatīvas pieteikumā. Līdz ar to ļoti īsā laikā ir jāspēj apgūt izmaiņas un tās iestrādāt procesos un atbalsta sistēmās, kas papildu ikdienas darbam prasa laiku un rada pārslodzi. "Rezultātā palielinās kļūdu iespējamība uzskaites procesos un sistēmās. Tas rada zaudējumus, kā arī šāda situācija kopumā sekmē negatīvu viedokli par izmaiņām," skaidrots iniciatīvā.

Lai labotu šo situāciju, uzņēmums rosina grozīt likumu "Par nodevām un nodokļiem", definējot grozījumu vai izmaiņu savlaicīgumu.

Iniciatīvas pārstāvju ieskatā, paredzot savlaicīgu izmaiņu veikšanu, uzlabotos izmaiņu ieviešanas kvalitāte, samazinātos negatīvais viedoklis par izmaiņām un reformām un palielinātos uzticamība valstij.

Kā liecina portālā "Firmas.lv" pieejamā informācija, SIA "Visma enterprise" dibināts 2014.gadā un tā pamatkapitāls ir 147 963 eiro. Uzņēmums 2016.gadā apgrozīja 6,486 miljonus eiro, gadu noslēdzot ar 531 135 eiro peļņu.