Latvijas "Meridian Trade Bank" provizoriskie zaudējumi pērn - 2,354 miljoni eiro

Rīga, 1.marts, LETA. Latvijas "Meridian Trade Bank" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, cietusi zaudējumus 2,354 miljonu eiro apmērā, kas ir par 44,1% mazāk nekā 2016.gadā, liecina bankas publiskotā informācija.

2017.gada 31.decembrī "Meridian Trade Bank" aktīvi bija 274,865 miljonu eiro apmērā, kas ir par 9,3% jeb 28,314 miljoniem eiro mazāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 303,179 miljoni eiro.

Savukārt "Meridian Trade Bank" kapitāla un rezervju apmērs pērn samazinājies par 7,7% un gada beigās bija 15,389 miljoni eiro.

"Meridian Trade Bank" likviditātes rādītājs pagājušā gada beigās bija 80,41% (bankai noteiktais normatīvs - 50%).

Vienlaikus "Firmas.lv" informācija liecina, ka šogad divas reizes veikti grozījumi bankas statūtos, samazinot valdes locekļu skaitu.



Tostarp akcionāru ārkārtas sapulcē 2018.gada 5.februārī valdes locekļu skaits statūtos samazināts no pieciem līdz trim. Iepriekš akcionāru ārkārtas sapulcē 23.janvārī "Meridian Trade Bank" akcionāri samazināja gan valdes, gan arī padomes locekļu skaitu - valdes locekļu skaits tika samazināts no sešiem līdz pieciem, bet padomes locekļu - no pieciem līdz četriem.

Šobrīd "Meridian Trade Bank" padomē un arī valdē gan darbojas tikai pa diviem locekļiem - bankas padomē strādā Goča Tutberidze un

Natālija Prohorova, bet valdē strādā Ilze Pudiste un Jekaterina Meinharde.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Meridian Trade Bank" kopš pagājušā gada nogales strādā bez valdes priekšsēdētāja. 2017.gada 7.decembrī Uzņēmumu reģistra komercreģistrā tika reģistrētas izmaiņas bankas valdes sastāvā, proti, darbu "Meridian Trade Bank" valdes priekšsēdētājas amatā atstāja Svetlana Dzene, kura vadīja banku kopš 1995.gada.

"Meridian Trade Bank" Mārketinga un produktu attīstības nodaļas vadītāja Elīna Kovaļova aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka izmaiņas, kas veiktas bankas valdē un arī padomē, ir saistītas ar iekšējās reorganizācijas procesiem un biznesa modeļa pilnveidošanu.

Vienlaikus, pēc "Firmas.lv" datiem, februāra sākumā Dzene joprojām bija "Meridian Trade Bank" akcionāre - tiešā veidā viņai piederēja 25,04% "Meridian Trade Bank" akciju, bet ar AS "Gaisma-SD" starpniecību - vēl 11,92% akciju. Savukārt Mihailam Gaņevam piederēja 27,9% bankas akciju, Nataļjai Podgorbunskihai - 26,23%, Tutberidzem - 8,61%, bet Prohorovai - 0,3% akciju. Visi šie bankas akcionāri piedalījušies bankas akcionāru ārkārtas sapulcē šogad 5.februārī, taču balsošanā nav piedalījies Tutberidze, jo viņam ir ierobežotas balsstiesības līdz atļaujas saņemšanai par būtiskas līdzdalības iegūšanu bankā.

2016.gadā "Meridian Trade Bank" strādāja ar zaudējumiem 4,212 miljonu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra "Meridian Trade Bank" 2017.gada septembra beigās bija 12.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.