"Eco Baltia vide" par gandrīz 30 000 eiro paplašinājusi bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas iespējas Ādažos

Rīga, 15.febr., LETA. Piesaistot Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" par gandrīz 30 000 eiro paplašinājusi bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas iespējas Ādažu novadā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Ilze Čikule.

Patlaban Ādaži ir viens no retajiem novadiem Latvijā, kur iedzīvotājiem ir iespēja šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus publiski pieejamos konteineros.

Atkritumu šķirošanas iespējas paplašinātas projekta "Atkritumu dalītās savākšanas punktu izveide un pilnveide Ādažu novadā" laikā, kura mērķis ir izveidot vienu jaunu un papildināt 36 esošos atkritumu dalītās savākšanas punktus Ādažu novadā, lai vidēji gadā savāktu 368 tonnas dalīti vāktu sadzīves atkritumu.

Projekta kopējās izmaksas ir 29 746 eiro. Savukārt projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 29 143 eiro, no kurām ES Kohēzijas fonda atbalsts veido 12 066 eiro, bet privātais finansējums ir 17 077 eiro.

Ādažos izvietotajos konteineros bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem drīkst izmest virtuves un dārza atkritumus, bet tajos nav atļauts izmest termiski neapstrādātus gaļas un zivju produktus, kā arī atkritumus nedrīkst izmest maisiņos, izņemot bioloģiski noārdāmajos vai papīra. Minētie nosacījumi izvirzīti, lai konteineru saturs nesmirdētu un tajā nerastos cilvēka veselībai kaitīgas baktērijas un savāktos atkritumus varētu nodot kompostēšanai.

Vienlaikus vieglajam iepakojumam paredzētajos konteineros drīkst izmest tīru un sausu plastmasas iepakojumu, piemēram, PET pudeles, kosmētikas un higiēnas produktu iepakojumu u.c. Savukārt stikla iepakojumam paredzētajos konteineros drīkst izmest tīras un sausas stikla pudeles un burkas.

"Eco Baltia vide" direktors Jānis Aizbalts norādīja, ka Ādaži šobrīd ir viens no dažiem novadiem Latvijā, kurā ir publiski pieejami konteineri bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem. "Papildinājām jau esošos 36 šķirošanas punktus, kuros līdz šim varēja izmest tikai stikla iepakojumu, ar konteineriem bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem un vieglajam iepakojumam – plastmasai, skārdenēm, papīram un kartonam. Šī mums ir jauna pieredze un izvērtēsim, kā iedzīvotājiem veiksies ar vēl viena atkritumu veida nošķirošanu un cik liels būs pieprasījums," sacīja Aizbalts.

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks uzsvēra, ka Ādažu iedzīvotāju interese par koku lapu un citu bioloģisko atkritumu nodošanas iespējām novadā bijusi jau sen. "Esam priecīgi, ka tagad šāda bioloģisko atkritumu nodošana iedzīvotājiem Ādažos būs ērti pieejama jau esošajos šķirošanas punktos," uzsvēra Sprindžuks.

"Eco Baltia vide" reģistrēta 1996.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 203 470 eiro, un tas pieder "Eco Baltia grupa". "Eco Baltia vide" apgrozījums 2016.gadā bija 9,595 miljoni eiro, bet peļņa - 630 045 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.

"Eco Baltia vide" ietilpst vides un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu grupā "Eco Baltia grupa".